Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Berekening van het loon van een alleenstaande zaakvoerder?

Vraag van: 1945 keer bekeken Financieel

Wij zijn 3 studenten die bezig zijn met een afstudeer project in ons laatste jaar handelswetenschappen en bedrijfskunde. Wij moeten hiervoor een bedrijfsplan opstellen, en dus ook een financieel plan. Dit is allemaal fictief, maar wij zouden toch graag zo'n correct mogelijke berekening hebben. Daarom een vraag omtrent de berekening van ons loon.

Wij hebben reeds een financieel plan opgesteld, en ook ons bedrijfsresultaat berekend, ik zal de gegevens even formuleren.

Bedrijfsresultaat jaar 1: 5428 Euro, Jaar 2: 14710 euro, jaar 3: 16962 euro, jaar 4: 21381 euro.

Ons bedrijf is een eenmanszaak en de zaakvoerder is een alleenstaande zonder andere inkomsten. Bij de berekening van het bedrijfsresultaat voor de 3 eerste jaren, hebben we rekening gehouden met de voorlopige minimum bijdragen voor de sociale zekerheid van zelfstandigen.

Zou u ons kunnen laten weten hoe wij voor deze jaren een loonsberekening kunnen uitvoeren? We hebben al veel op het internet rondgekeken en ook online calculators gebruikt maar we komen niet tot een goede berekening.

1 Antwoorden



  1. zelfstandigen.be

    Al goed dat jullie studenten zijn en niet van de zaak moeten leven 😉

    Wat netto overblijft, zijn immers de volgende (afgeronde) bedragen.

    Jaar 1: 5 428 euro
    Jaar 2: 12 500 euro
    Jaar 3: 13 300 euro
    Jaar 4: 13 000 euro

    Enkele kanttekeningen hierbij.

    Je moet deze bedragen verhogen met het bedrag van de afschrijvingen.

    Voor de jaren 2 en 3 krijg je later een herziening van de sociale bijdragen en zul je (een beetje) moeten bijbetalen. Met dit bedrag werd rekening gehouden in bovenstaande berekening.

    Voor jaar 4 hebben jullie geen sociale bijdragen ingecalculeerd? Mogelijk omdat jullie de afrekening over de eerste 3 jaren afwachten? Deze werd best ook mee opgenomen in het financieel plan, al was het maar de minimumbijdrage.

    Bij de bovenstaande berekening werd rekening gehouden met de sociale bijdragen en de belastingen voor jaar 4 (ook al zul je deze pas later moeten betalen).

    Misschien ook nog dit. Het is niet verstandig om te spreken van het loon van een zaakvoerder. Omdat het over een eenmanszaak gaat en daardoor verwarring zou kunnen ontstaan met de zaakvoerder van een vennootschap. Al was het maar omdat de beroepskosten fiscaal anders berekend worden. Het is in deze context wellicht aangewezen om te spreken van het loon van de uitbater van de zaak.


Deze vraag beantwoorden