Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Berekening sociale bijdragen bijberoep en concurrentie

Vraag van: 859 keer bekeken Sociaal statuut

Beste, bij deze 2 vragen:

 • ik doe informatica voor kleinere bedrijven in bijberoep en werk als senior informaticus voor een grote zogenaamde IT service provider in hoofdberoep. Mijn werkgever focust eigenlijk op contracten vanaf 500.000€ en mijn grootste opdracht in bijberoep is minder dan 2400€ dus wat mij betreft is dit eigenlijk geen concurrentie (of in het slechtste geval zogenaamde eerlijke concurrentie wat door vele duizenden werknemers wordt gedaan en ook op juridischforum wordt bevestigd). Bij deze toch de vraag of iemand dat anders ziet. Momenteel staat de exit-deur nogal frequent open bij werkgever en voor werkgever zou dit dus een mooi scenario kunnen zijn om, op het goede moment, van aantal mensen goedkoop af te geraken.
 • vorig jaar was mijn omzet minder dan 1000€ en ik had begrepen dat men dan geen sociale bijdragen moet betalen (ik trek wel een stukje terug van belastingen). Moet ik mijn sociaal secretariaat op de hoogte stellen of wordt er automatisch vastgelegd dat er geen sociale bijdragen moesten worden betaald (dus resulterend in terugbetaling).
Alvast bedankt voor de info.

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Tom

  Vraag 1 : alles hangt af, of in uw arbeidscontract, iets vermeld staat over het uitoefenen van een zelfstandig bijberoep. Dit is dus een arbeidsrechtelijke vraag.
  Beste kan je die vraag stellen aan een advocaat met voorkeursmaterie arbeidsrecht => zie
  http://www.advocaat.be en selecteer balie en voorkeursmaterie.
  Als het in het arbeidscontract niet toegelaten is, is er m.i. een probleem.

  Vraag 2 : uw sociaal verzekeringsfonds zal nadat zij uw inkomsten toegezonden krijgt van de fiscus een terugbetaling doen.

  Mocht u nog bijkomende vragen hebben, kan je ons bereiken op 02/21.22.303 of in één van onze kantoren http://www.zenito.be/nl/kantoren

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket
  http://www.zenito.be


Deze vraag beantwoorden