Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Berekening belasting, btw, sociale zekerheid

Vraag van: 1564 keer bekeken Financieel

Ik zou als zelfstandige een eenmanszaak willen starten. In het begin verwacht ik weinig inkomsten te genereren en wil ik vooral werken aan naamsbekendheid en een klantenbestand opbouwen. Daarom start ik eerst in bijberoep. Ik heb de grenzen en schijven voor sociale zekerheid, BTW en belastingen opgezocht maar vraag me af in welke volgorde ik dit moet berekenen. Klopt de volgende volgorde:

 • Ik kan €2000 per jaar factureren. Dit blijft onder de €5580 dus ik hoef geen BTW af te dragen (maar kan deze ook niet aanrekenen/aftrekken van kosten die ik maak)
 • Deze €2000 wordt integraal belast, volgens de belastingsschijven. Omdat het bovenop mijn voltijds loon komt, kom ik in de hoogste schijf terecht ==> 50% belasting ==> ik hou €1000 over
 • Omdat mijn inkomsten op jaarbasis < €1419.5 zijn, betaal ik geen sociale zekerheid
Zit de volgorde juist? bedankt, Jessica

1 Antwoorden 1. Debby Buys

  Jessica,

  Voor wat de BTW betreft: Indien uw jaarlijks omzetcijfer niet meer is dan 5.580 euro komt u in aanmerking om te worden vrijgesteld van BTW.

  Voor de belastingaangifte worden de inkomsten uit uw zelfstandige bezigheid en uit uw beroep als loontrekkende samengeteld. Hierdoor bestaat de kans dat u in een hogere belastingschijf terechtkomt.

  Voor uw sociale bijdragen geldt het volgende: De inkomensgrens voor 2013 bedraagt momenteel inderdaad 1.419,50 euro. Indien uw jaarlijks netto belastbaar inkomen niet hoger ligt dan dit bedrag, zijn er inderdaad geen sociale bijdragen verschuldigd. Wat houdt het jaarlijks netto belastbaar inkomen in? Dat is gelijk aan uw bruto jaaromzet verminderd met uw beroepskosten en eventueel betaalde sociale bijdragen.

  Dus je volgorde zit juist.

  Met vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden