Welkom Gast. Inloggen or Registreren

6 Antwoorden

Berekenen benodigd jaarinkomen zelfstandige

Vraag van: 1848 keer bekeken , ,
Financieel

Beste,

Ik wil uitrekenen hoeveel ik op jaarbasis als zelfstandige zou moeten verdienen om op dezelfde manier verder te leven als ik nu doe als werknemer.

Is mijn bruto jaarlijks inkomen als werknemer te vergelijken met wat ik jaarlijks als zelfstandige netto zou moeten verdienen om rond te komen, speciale kosten even terzijde gelaten en puur kijkend naar wat ik als persoon nodig heb?
Of kan het ene helemaal niet als basis genomen worden voor een berekening van het tweede?

 

Dankje!

6 Antwoorden 1. Carbofisc

  bruto jaarlijks inkomen vergelijken met netto zelfstandige. Dat klinkt op zich al verkeerd toch, neen?
  Waarom niet in beide gevallen het belastbaar inkomen nemen? 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Sofie,

  op onze website http://www.zenito.be kan je je eigen sociale bijdragen berekenen op basis van je netto belastbaar inkomen. Dit is het saldo van het bruto inkomen vermindert met de fiscaal aftrekbare (en door de fiscus aanvaarde) kosten.

  Hier kan je de tool vinden : http://www.zenito.be/nl/berekening-sociale-bijdrage

  Vergeet jezelf niet weg te cijferen, omdat er een aantal verschillen zijn qua sociale zekerheid. http://www.zenito.be/nl/ondernemer/zelfstandigen-vs-werknemers

  Je kan op http://www.startersgps.be een persoonlijk stappenplan maken dat je alle informatie geeft inzake je start als zelfstandige.

  Met vriendelijke groet en succes met je opstart,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be 3. Sofie

  @Carbofisc Ik dacht om wat speling te nemen voor zaken die nu gecoverd zijn door als werknemer te werken (bv ziekteverlof). Leek me handig ergens een vertrekpunt te nemen:)

  @Zenito Dankjewel, ik zal het bekijken, maar ik wil niets berekenen op basis van wat ik als zelfstandige verdien/zou verdienen, ik wil berekenen wat ik zou moeten verdienen om ongeveer op hetzelfde uit te komen als ik nu doe als werknemer.
  Maar ik geraak er wel:) 4. Benoche

  Beste Sofie,

  Indien je interesse hebt, heb ik een excel gemaakt waar je je omzet kun invullen en alles automatisch wordt berekend (sociale bijdrage, belastingen,…) zodat je weet exact hoeveel je overhoudt.

  Indien je interesse hebt wil ik je die gerust mailen met de nodige uitleg wat je moet invullen om het resultaat te bekomen.

  Ik heb twee tabs voorzien: eentje voor als zelfstandige, en eentje voor als je als onderneming zou starten. Ik heb zonet mijn Gew. Comm. Venn. opgericht om als consultant te werken. 5. Sofie

  Hey Benoche,

  Klinkt interessant en wil ik zeker eens bekijken, dankjewel.
  Maar ik ben dus op zoek naar hoe ik best bereken wat ik jaarlijks zou moeten verdienen, niet wat ik aan kosten zal hebben op basis van wat ik verdien. 6. Rogier Heijens

  Hi Benoche

  Ik heb een mogelijk aanbod om wat consultancy werk te verrichten op zelfstandig statuut en ben aan het onderzoeken ofdat het interessant is voor mij. Ik wou even vragen ofdat het mogelijk zou zijn om een kopie van de excel spreadsheet te verkrijgen – het zou me veel helpen!

  Bedankt Benoche en met vriendelijke groeten

  Rogier


Deze vraag beantwoorden