Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Belastingsaangigte Airbnb

Vraag van: 1424 keer bekeken , , , , , ,
Algemeen, Boekhouden, Financieel

Ik heb een zelfstandige zaak en verhuur daarnaast, samen met mijn 2 mede huisgenoten onze logeerkamer als airbnb- gastenkamer in een Vlaamse stad.

Deze draait heel erg goed. Afgelopen jaren hebben wij hiervan geen aangifte gedaan maar aangezien er tegenwoordig zoveel om te doen is, hebben we besloten het vanaf dit jaar 'netjes' aan te pakken. Maar hoeveel % moeten we aan de kant houden voor de belastingen? En hoe geven we dit aan? Zijn er "truukjes" om meer over te houden? Wat met kosten verbonden aan de verhuur van deze kamer? Ik denk aan het poetsen, wassen, .. 

4 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Dit is een inkomen die tweeërlei is. Enerzijds onroerend, anderzijds roerend. Ofwel de opsplitsing tussen gebouw en meubelen.

  Tenzij anders bepaald is 60% voor het onroernd goed, en dient dus als huurinkomen van een onroerend goed te worden aangegeven. 40% is dan een roerend inkomen.

  In het ergste geval 50% + gemeentebelasting, maar volledig afhankelijk van uw totaal inkomen.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Luk Janssens

  Beste,

  Ik ben er niet zomaar van overtuigd dat het per definitie in alle gevallen om een onroerend/roerend inkomen gaat, wat mijn inziens eerder een passieve verhuur veronderstelt.

  Veel hangt af van de aard en omvang van uw activiteit (verhuurfrequentie, bijkomende diensten zoals verschaffen van ontbijt, …). Als je sommige berichten moet geloven, dan maken sommige Airbnb’ers en ook Uber-chauffeurs er een ware beroepsactiviteit van.

  In zo’n geval is er sprake van een beroepsinkomen en dient ook aandacht besteed te worden aan BTW regels, sociaal statuut, …

  Ik neem aan dat de fiscus vroeg of laat (hopelijk het eerste) richtlijnen uitvaardigt die wat klaarheid brengen. Als ik in tussentijd interessante info tegenkom, dan laat ik het weten. In afwachting moeten we het doen met het bestaande kader en de afbakening tussen onroerend inkomen en beroepsinkomen in de rechtspraak.

  Wordt ongetwijfeld vervolgd aangezien dit soort nieuwe fenomenen alleen maar zal toenemen.

  mvg

  Luk Janssens
  Actase BVBA 3. Sasoezel

  Hmm.. Moeilijk dus.
  Niemand heeft echt een duidelijk antwoord. De boekhouders die ik persoonlijk dezelfde vraag stelde, hadden allemaal een ander antwoord.
  We verhuren onze kamer ongeveer om de andere dag. Relatief veel dus; sommige maanden verdienen we er 500€ aan, tijdens vakantieperiodes wel 1300€.
  We geven geen ontbijt. We houden de kamer proper en geven de sleutel door, dat is alles.
  Aangezien we alle 3 de bewoners deeltijds als werknemer werken en daarnaast onbezoldigd zaakvoerder in bijberoep zijn, gebruiken we de air bnb inkomsten vooral om onze huishuur te betalen. Op die manier kunnen we onze start-up droom waarmaken. Maar we zouden niet graag volgend jaar verschieten van wat we moeten ophoesten aan belastingen. Ik hou het liever nu al mooi aan de kant..
  Iemand nog ideeën? 4. Carbofisc

  Als het puur de verhuur is, dus zonder bijkomende diensten als ontbijt, en je hebt ernaast nog een hoofdberoep, is het zeker verdedigbaar dat het hier gaat om een gemeubelde verhuring.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden