Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Belastingen zelfstandig bijberoep

Vraag van: 1389 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

op dit moment verdien ik bij men werkgever zo'n 1500 euro gemiddeld einde van het jaar betaal ik nu al 5 jaar na elkaar een goeie 2000 euro belastingen als ik nu een zelfstandig bijberoep zou starten zou dit dan verbeteren of juist niet?

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste Tim,

  Als u bijberoep winstgevend is zal u vanzelfsprekend meer belastingen betalen want dan heeft u ook een groter inkomen

  Als u nu al 2000 euro belastingen moet betalen en u heeft geen andere inkomsten houdt uw werkgever waarschijnlijk te weinig belastingen bij de bron in.

  gr.

  Hans 2. Berenod0099

  Inderdaad, men houd nu te weinig voorheffing af.
  Dit kan verscheidene redenen hebben, misschien is het sociaal secretariaat van uw werkgever niet correct op de hoogte van uw persoonlijke situatie (gezinssituatie of andere extra inkomsten die u heeft).
  Dit valt bijvoorbeeld ook veel voor bij interim werkers, aangezien de meeste interimkantoren de minimum voorheffing afhouden.

  Indien U een zelfstandig bijberoep start betaalt u uiteraard meer belastingen, op elke euro winst moet je afdragen!
  Maar daar geldt ook dat bij een correcte boekhouding (door uzelf of door een boekhouder/fiscalist), tezamen met correct ingeschatte voorafbetalingen aan de belastingen, U niets moet bijleggen op het einde van het jaar, en mits de correcte voorafbetaling en de fiscale voordelen dat deze meebrengen, u zelfs kan terugtrekken…

  Dit geldt ook voor de sociale verzekering, u zal ook moeten bijdragen aan een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, er is de eerste 3 jaar een minimum bijdrage elk kwartaal, maar men betaalt best een bijdrage berekend op je echte (geschatte) inkomsten, aangezien je anders 3 jaar later ook nog eens een gepeperde rekening kan verwachten!

  Zoals je ziet, van zodra je een zelfstandige activiteit doet, al dan niet in bijberoep, en je bent zelf niet goed op de hoogte van de relevante fiscale wetgevingen, dan neem je best een goede boekhouder onder de arm, hij is zeer zeker capabel om je veel centjes te besparen!


Deze vraag beantwoorden