Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Beginnen als gerant bij een bakker

Vraag van: 4115 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben gaan solliciteren bij een bakker als winkelverantwoordelijke.

Nu hebben ze mij gevraagd als ik in aanmerking kom of ik akkoord ga om mij als gerante te laten werken.

Mijn vraag is wat houdt dat in en welk zijn mijn voordelen en nadelen.

 

2 Antwoorden 1. Dennis

  Gerant worden in de bakkerij is voor mij nog iets te weinig informatie.

  Hoe zal je worden gekoppeld aan de onderneming. Wordt je benoemd als zaakvoerder, krijg je enkele aandelen zodat je werkend vennoot wordt of moet je misschien zelf een eigen zaak opstarten om op die manier te factureren aan de bakkerij? Of wordt je ingeschreven als werknemer?

  Ik veronderstel dat ze je willen aannemen als zelfstandige. Dit heeft voor hun het voordeel dat ze niet de kost hebben die een werknemer met zich mee brengt: patronale bedrijfsvoorheffing, RSZ, arbeidsongevallen verzekering, …

  Je zal als zelfstandige zelf je RSZ onder de vorm van sociale bijdragen moeten betalen. Voorafbetalingen aan de belastingen moet je zelf in orde brengen. Als zelfstandige is je vakantie niet betaald, je hebt geen eindejaarspremie. De eerste maand ziekte wordt niet betaald.

  Je zal je zelf moeten verzekeren voor wat betreft arbeidsongevallenverzekering, gewaarborgd inkomen, beroepsaansprakelijkheid, eventueel hospitalisatieverzekering,….

  Je zal dus goed moeten onderhandelen zodat je al hetgeen ik hierboven opsom zelf in orde kan brengen.

  Je kan ook altijd even ten raden gaan op de website van Securex. Ook daar kan je de verschillen tussen het statuut van zelfstandige en werknemer terugvinden.

  Ik hoop dat je vraag toch een klein beetje beantwoord werd. 2. zelfstandigen.be

  Het is niet ongebruikelijk dat men in de kleinhandel met geranten werkt. Het gaat dan om iemand die namens iemand anders de zaak beheert. Daarom dat deze persoon ook wel eens “zetbaas” genoemd wordt.

  Op zich is daar niets mis mee. Ook niet met het feit dat dit op zelfstandige basis zou gebeuren. Ook dat is niet ongebruikelijk.

  Er is maar iets mis mee als je in feite een werknemer bent en de constructie alleen dient voor het omzeilen van de patronale bijdragen. Want dan ga je als schijnzelfstandige aan de slag.


Deze vraag beantwoorden