Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Beginnen als freelancer (eenmanszaak)?

Vraag van: 3640 keer bekeken Boekhouden

Hallo, momenteel ben ik alles aan het doornemen of het een haalbare kaart is als freelancer (zelfstandige, éénmansbedrijf) te beginnen. Ik heb echter een vraag. Als ik een zuiver winst overhoudt van bvb om en bij de 2500€/maand, en deze dan maandelijks overschrijf op mijn persoonlijke bankrekening, moet ik dan nog eens daarop belasting, rsz of bedrijfsvoorheffing betalen?

2 Antwoorden 1. zaakvoerder IctDynamic

  Beste, zaken zijn wellicht wat duidelijker met een voorbeeld (scenario is dus voor een éénmans-bedrijf). Als U bvb een omzet heeft van 100.000€ en 30.000€ onkosten heeft blijft er 70.000€ over. Met dat bedrag kan U bvb beslissen om maandelijks 2000 € als salaris uit te keren. Blijft dus over 46.000€. Het bedrag dat U als salaris uit keert wordt belast als personen-belasting.

  Besef echter dat conjunctuur momenteel verre van goed is en dat freelancers ook periodes kennen zonder opdracht. Een omzet zoals vermeld is, zeker de eerste jaren, dus wellicht weinig realistisch. Mijn advies is om ook eerst een degelijke (lange) opdracht binnen te halen en dan pas de eenmanszaak op te zetten. Ik geef ook nog even ‘facts en figures’ mee. Vorige week nog moeten vernemen dat voor één opdracht men 90 cvs had ontvangen.

  Desalniettemin, véél succes. 2. zelfstandigen.be

  Voor alle duidelijkheid. Er is geen onderscheid tussen de winst van je zaak en jouw persoonlijk inkomen bij een eenmanszaak (wel ingeval van een vennootschap).

  In die zin is jouw vraag dan ook een vreemde vraag. Omdat je spreekt van een zuivere winst en het maandelijks overschrijven naar je persoonlijke bankrekening.

  Mogelijk bedoel je overschrijven van jouw zakenrekening (als eenmanszaak) naar je persoonlijke rekening maar dan kun je niet spreken van zuivere winst als je in de personenbelasting belast wordt.

  In ieder geval word je als eenmanszaak nooit 2 keer belast, uiteraard.


Deze vraag beantwoorden