Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Attest van toepassing voor iemand in het onderwijs?

Vraag van: 2218 keer bekeken Algemeen

Ik werk in het onderwijs en ben reeds vastbenoemd. Nu zou ik ook danslessen geven op een dansschool. De directie van de dansschool stelde mij voor om zelfstandige in bijberoep te worden.  Nu vroeg ik mij af welke kosten hierbij komen kijken en welke stappen ik moet zetten. 1) naar een ondernemingsloket gaan om een ondernemingsnummer te vragen? 2) een attest voorleggen dat ik reeds fulltime in het onderwijs werk? Maar wat voor attest is dan noodzakelijk?

1 Antwoorden 1. Peter Danneels

  Om als bijberoep te kunnen beschouwd worden, moet u tenminste 6/10de van een volledig uurrooster presteren. U neemt daarvoor best een kopie van uw laatste loonfiche mee naar een Securex ondernemingsloket in jouw buurt. Zij zullen dan voor jou een ondernemingsnummer creëren. Zij zullen ook jouw aansluiting bij het Sociaal Verzekeringsfonds Securex Integrity in orde maken.

  Wat zal jou dit kosten? Als je als handelaar zal werken, kost de activatie van jouw ondernemingsnummer 79 euro. Als je als niet-handelaar zal werken, zal jouw eerste inschrijving als niet-handelaar gratis zijn.

  Wanneer is een dansleraar handelaar of niet handelaar?
  Om als handelaar beschouwd te worden, moet de dansleraar het grote publiek bedienen. Wie vaste tarieven hanteert voor meerdere klanten moet beschouwd worden als een handelaar. Hij werkt immers in eigen naam en voor eigen rekening, zoekt zelf klanten, enz.

  Een dansleraar die voor 1 dansschool werkt die hem betaalt en waarbij hij geen keuze heeft van wie hij begeleidt, mag niet als een handelaar aangezien worden. Een handelaar moet immers de activiteit in eigen naam en voor eigen rekening uitoefenen (de beroepsmatig uitgeoefende commerciële activiteit moet op zelfstandige basis worden beoefend met winstoogmerk). Men is geen handelaar indien de activiteit wordt uitgeoefend in onderaanneming voor één of meerdere opdrachtgevers.

  Meer informatie mbt een zelfstandige activiteit in bijberoep vind je hier.

  http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwReferencesByCategoryZf_nl?OpenView&Start=1&Count=65535&Expand=1&RestrictToCategory=14~1


Deze vraag beantwoorden