Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Artikel 37

Vraag van: 1067 keer bekeken ,
Zelfstandig bijberoep

Dag beste forumleden,

Ik overweeg om te starten als zelfstandige 'met gelijkstelling bijberoep' (art. 37) zoals het heet. Ik weet van de verminderde sociale bijdragen, en dat ik geen eigen sociale rechten opbouw, maar moet ik nog iets weten van eventuele andere verschillen met een reguliere zelfstandige in bijberoep? Zijn er andere verschillen, of gelden er voor mij precies dezelfde regelingen omtrent BTW en aftrek beroepskosten (mag ik misschien er minder inbrengen)?

Bijkomende concrete vraag: stel dat ik nu in november start, wanneer moet ik voor het eerst sociale bijdragen betalen en wanneer mag ik mijn beroepskosten beginnen af te trekken (en wanneer krijg ik die terug)?

Bedankt,

Anna

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste Anna,

  artikel 37 is voor mensen die een kleine zelfstandige activiteit willen uitoefenen en geen minstens deeltijdse activiteit als werknemer uitoefenen.

  Inzake beroepskosten en btw is dit hetzelfde als een bijberoeper.

  Als u in november start zal u vanaf die datum beroepskosten kunnen aftrekken en vanaf het 4e kwartaal 2014 moeten aansluiten als zelfstandige.

  http://www.hanseynikel.be 2. Anna H.

  Beste Hans, bedankt voor uw antwoord.
  Een bijkomende vraag voor u (of een ander forumlid mocht hij of zij tijd hebben om te reageren). Ik start in het kader van art. 37 als echtgenote van een pensioentrekkende. Welke weerslag geeft mijn zelfstandige activiteit op zijn pensioen, qua geld en statuut of wat dan ook?

  Bij voorbaat bedankt,
  Anna


Deze vraag beantwoorden