Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Argumenten PRO éénmanszaak?

Vraag van: 1082 keer bekeken Rechtsvorm

Beste, Ik heb enkele vragen over een éémanszaak en zoek vooral naar argumenten PRO. Ik heb samen met een vriend een nog (voorlopig) fictief bedrijf gestart. Het betreft een touroperator. We zullen 1 vaste medewerker in dienst nemen (naast de eigenaar). Als ondernemersvorm hebben wij gekozen als éénmanszaak. Weliswaar zit volgens onze berekeningen/schattingen de eerste winst er pas in na 2-3 jaar. Een BVBA is sowieso een veiligere keuze, maar een éénmanszaak spreekt ons toch meer aan door de makkelijke opstart, weinige formaliteiten en de grotere vrijheid. Nu is het wel geen populaire keuze om als éénmanszaak te starten aangezien onze personenbelasting erg hoog oploopt. Nu vroeg ik mij af of er toch nog andere argumenten gegeven kunnen worden voor een éénmanszaak (buiten de standaard argumenten). Hoe kunnen we onze éénmanszaak toch zo goed mogelijk verdedigen? Een andere vraag: door de hoge belastingen vroegen we ons af of het mogelijk is om ons hier op één of andere manier tegen te beschermen. Zodat we er geen financiële kater aan overhouden. Wat betreft de vaste werknemer zoeken we de eerste 2 jaar te werken met een jaarcontract (aangezien personeelskost de hoogste kost is bij ons). Als dan na een jaar of 2 jaar blijkt dat de resultaten tegenvallen, we dit contract niet hoeven te verlengen. Aangezien we hoogstwaarschijnlijk verlies maken de eerste 2 jaar zal er dus ook geleend moeten worden om de werknemer te betalen. Ik hoop dat jullie ons wat argumenten, tips en raad kunnen geven om zo sterk mogelijk in onze schoenen te staan. Alvast bedankt.

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste Michaël,

  als ik het zo lees verwacht je de eerste jaren niet veel winst te maken en zal je dus ook geen belastingen betalen en indien bijberoep ook geen sociale bijdragen.

  het voordeel van de eenmanszaak is een lagere kostenstructuur (geen jaarrekening, boekhoudkost lager, stopzetting veel goedkoper) en wat je verdient is na de belastingen van jou.

  Nadeel is dat je geen bescherming van je privé patrimonium hebt en minder mogelijkheden hebt inzake pensioenopbouw . Maar zoals hierboven verwacht verlies te maken of kleine winst zit je behoudens de aansprakelijkheid beter als eenmanszaak.

  Ga je dit in bij of hoofdberoep uitoefenen? 2. Michaël

  Beste,

  Het is de bedoeling dat dit (nog fictieve) bedrijf weliswaar zelfstandige in hoofdberoep wordt.

  Aangezien we meteen van het begin een werknemer gaan aannemen (wat de grootste kost is) draaien we dus volgens onze inschatting de eerste 2 jaar toch nog verlies. Aangezien we dan dus zelf als zelfstandige er nog niets aan overhouden, wordt dit dan ook niet verrekend in de personenbelasting?

  Het nadeel zit hem inderdaad in het privépatrimonium dat kan aangeslagen worden. Maar aangezien we onze werknemer de eerste 2 jaar telkens met een jaarcontract laten werken, kan hier ook nog altijd ingegrepen worden na bv. jaar 1.


Deze vraag beantwoorden