Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Ambtenaar en zib?

Vraag van: 894 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ook ik heb een vraag (supersite trouwens!)

Ik ben als ambtenaar aan het denken om zib te worden. Ik geef af en toe lezingen en krijg daarvoor nu een vrijwilligersvergoeding, maar ben een beetje bang dat die na verloop van tijd te hoog gaan oplopen en de fiscus me daar op gaat aanspreken. Maar moet je als zib ook een bepaald profiel/business plan volgen? Stel dat ik, naast die lezingen, ook it-klusjes ga doen, kan dat?

1 Antwoorden 1. Berenod0099

  Wat je doet kan inderdaad door de fiscus als bijberoep aanzien worden, niet zozeer door het oplopen van de bedragen, maar wel wederkerend karakter van uw activiteit.

  Elke activiteit die inkomsten genereert en op regelmatige/wederkerende manier uitgevoerd wordt als een zelfstandige activiteit aanzien!

  Je moet geen bepaald profiel volgen, wat je wel moet doen is wanneer je registreert bij de KBO (via je ondernemersloket naar keuze) je activiteiten opgeven.
  Probeer dus zo concreet mogelijk de activiteiten dewelke je gaat willen uitvoeren op een lijstje te zetten.

  Dan ook beslissen of je al dan niet onder de BTW vrijstellingsregel wil werken (toegelaten tot een omzet van 15000 Euro/jaar).

  En dan er rekening mee houden dat je 22% van je winst (dus inkomsten – onkosten) aan sociale bijdragen moet betalen, en het bedrag dat dan overschiet word dan bij je inkomsten uit je hoofdberoep geteld, zodat je daar ook nog eens pakweg 40 a 50% moet van afgeven.

  Moest je winst onder de 1393 Euro per jaar blijven dan ben je wel vrijgesteld van de sociale bijdragen.

  Niet vergeten, als zelfstandige goed alle onkosten bijhouden, dus verplaatsing naar/terug de locatie van je lezingen, tot het papier waarop je je lezing voorbereid mag je allemaal inbrengen!


Deze vraag beantwoorden