Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Als koppel ieder een zaak in bijberoep starten?

Vraag van: 3225 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, M'n vrouw en ik zijn van plan om in de nabije toekomst elk een eigen zaak in bijberoep te starten. Nu heb ik gehoord dat het beter is om samen een zaak op te richten omdat we dan het dubbel betalen van sociale bijdrage vermijden en het bovendien dan ook perfect mogelijk is om elk ons eigen ding te doen. Klopt dit? Of is het in dit geval toch beter om elk apart een zaak te starten?

1 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  An Govaerts

  Beste Bert,

  Het is allereerst belangrijk om weten wanneer u voor de sociale bijdragen kan aansluiten in bijberoep.

  Wanneer kan u aansluiten in bijberoep?

  – als u nog een andere activiteit uitoefent (als werknemer of ambtenaar): Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet u minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Als u vast benoemd bent in het onderwijs, moet uw tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele). Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn.

  – als u een opzeggingsvergoeding ontvangt

  – als u werkloos bent en uitkeringsgerechtigd werkloze bent (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

  – als u arbeidsongeschikt bent als werknemer en een uitkering geniet (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

  In een éénmanszaak kan uw wettelijk samenwonende partner of gehuwde partner aansluiten als meewerkende partner. Dit kan echter alleen als uw partner geen eigen volwaardig statuut heeft (zie hierboven bij de opsomming van wanneer u kan aansluiten in bijberoep). Als uw partner wel een volwaardig statuut heeft, kan zij niet aansluiten als meewerkende partner en is er op deze manier ook geen toekenning mogelijk van een inkomen.

  Indien u en uw vrouw bijgevolg beide kunnen aansluiten in bijberoep en beide een inkomen willen toegekend krijgen als zelfstandige, kunnen wij u best aanraden om elke een eigen éénmanszaak op te richten. Indien u een éénmanszaak opricht en u kan aansluiten in bijberoep, kan u eventueel voorlopige vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Dit kan enkel als uw netto belastbaar jaarinkomen onder de grens van 1.419,50 euro (barema 2013) ligt.

  Indien één van beide partijen geen eigen statuut heeft, en dus niet kan aansluiten als zelfstandige in bijberoep, kunnen wij u aanraden om één éénmanszaak op te richten en de partner zonder eigen statuut kan dan aansluiten als meewerkende partner.

  met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden