Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Als freelancer werken vanuit volledige werkeloosheid

Vraag van: 966 keer bekeken Sociaal statuut

Hallo,

Ik heb een vraagje.


Als je als freelancer wilt gaan werken, vanuit volledige werkeloosheid, hoe moet je het dan aanpakken naar verloning als je op commissie basis werkt?


In de mode is het blijkbaar gebruikelijk dat je je procenten pas krijgt op het moment dat de winkelier zijn collectie binnen heeft en de factuur betaald. Dan ben je dus vanaf nu tot begin feb/mrt zonder inkomen. Kun je dan toch je werkeloosheidsuitkering behouden? Hoe kan je dit het beste aanpakken?


Want opstarten in hoofdberoep vanuit werkeloosheid is wel een hele grote stap, zeker omdat je maanden zonder inkomsten zit.


Vast bedankt voor de gedane moeite.

1 Antwoorden 1. Luk Janssens

  Dag ellen,

  Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen enerzijds het starten met een zelfstandige zaak (bijberoep of hoofdberoep) en anderzijds de inkomsten die daar hopelijk uit voortkomen.

  Voor fiscale en sociale zaken is het bovendien niet ongebruikelijk dat bedragen (bv. grensbedragen om bij te verdienen) op jaarbasis worden bekeken. Het precieze tijdstip waarop je uw commissie krijgt is dan allicht minder belangrijk.

  Ik denk dat de VDAB alsook uw kas voor werkloosheidsuitkeringen het best geplaatst zijn om u te adviseren over de actuele regelgeving.

  Kijk ook eens of je ergens financiƫle steun kan krijgen als starter. Voor modesector lijkt het me zeker geen evidentie om even bij uw bankier aan te kloppen, maar vragen staat vrij.

  mvg

  Luk
  Actase BVBA


Deze vraag beantwoorden