Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Aftrekken van beroepskosten

Vraag van: 2105 keer bekeken Boekhouden

Ik zit met een vraag en mijn situatie is niet zo courant, maar laat me eerst bedanken voor al de interessante informatie op deze website. Great job! Ik ben sinds een maand ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, maar ik ben ook nog ingeschreven als student (enkel voor mijn thesis). Ik heb ongeveer 10 dagen gewerkt als beëdigd tolk voor de overheid en daar kunnen nog dagen bij komen. Maar ik ben dus niet ingeschreven als zelfstandige en weet ook niet hoe het zit met mijn belastingen. Ik weet dat ik ben vrijgesteld van BTW en dat ik aangifte zal moeten doen bij de belastingen. Nu vraag ik mij af of ik aanspraak zal kunnen maken of forfaitaire beroepskosten als ik het statuut van zelfstandige aanneem. Hoe gaat dat in zijn werk? Kan, ik bijvoorbeeld een laptop kopen van bijvoorbeeld 1500 euro, die ik wel degelijk gebruik tijdens het tolken en vertalen, en die op een of andere manier aangeven als kost? Of de kosten die ik heb aan mijn auto. Ik heb onlangs ook te horen gekregen dat je als starter het eerste jaar geen belastingen betaalt. Het probleem is teveel informatie en geen duidelijkheid over hoe het nu zit voor mijn specifieke situatie. Mijn collega's kunnen mij ook niet echt verder helpen. Ik hoop dat jullie me misschien een beetje duidelijkheid verschaffen, want het is frustrerend om niet te kunnen bepalen hoeveel ik nu werkelijk mag overhouden van het bruto-loon dat ik ontvang als tolk, noch of ik forfaitaire beroepskosten moet verwachten, of dat ik beter werkelijke beroepskosten zou aangeven.

1 Antwoorden



  1. zelfstandigen.be

    Geen alledaagse vraag en dus ook geen alledaags antwoord 😉

    Een paar opmerkingen en bedenkingen op een rij.

    – Je hebt ongeveer 10 dagen gewerkt voor de overheid. Een mens zou verwachten dat je in dat geval een factuur hebt moeten maken. De overheid betaalt toch niet zo maar uit?

    – Als je officieel geld van de overheid hebt ontvangen, zul je dat ook moeten aangeven (in jouw belastingaangifte).

    – Als je 10 dagen op uiteenlopende tijdstippen hebt gewerkt en als daar nog dagen bijkomen, zul jij je moeten registreren als zelfstandige. Anders ben je in het zwart aan het werken. En dat voor de overheid?

    – Als je het statuut van zelfstandige aanneemt, kun je geen forfaitaire beroepskosten aftrekken. Tenzij je kiest voor het aangeven van ereloon als beoefenaar van een vrij beroep.

    – Het is wel het een of het ander. Forfaitaire beroepskosten (als vrij beroep) of werkelijke beroepskosten (als zelfstandige – rubriek handelaar…).

    – Je moet niet alles geloven wat ze zeggen, tenzij je het op Startersforum leest 🙂

    Iedere zelfstandige betaalt belastingen. Starter of geen starter. Er is vrijstelling van voorafbetaling de eerste jaren (misschien vandaar de verwarring).

    Verder is het verstandig om een boekhouder/accountant hier over aan te spreken én eens met Pa & Ma te babbelen. Misschien krijgen zij nog kinderbijslag voor jou. Het zou natuurlijk niet goed zijn voor de huiselijke vrede als die zou komen te vervallen omdat mijnheer de student een paar euro bijverdient als tolk 😉

    Verder veel succes…


Deze vraag beantwoorden