Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Advies geven in een bestaande praktijk

Vraag van: 1772 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil graag in bijberoep gaan werken, dit in een bestaande prakrijk. Ik zou hiervoor slechts enkele uurtjes kunnen vrijmaken in de week. Het is zo dat ik graag advies zou willen geven ivm opvoeding ed.

Ik hoor dat psychologen zijn vrijgesteld van btw als zelfstandige in bijberoep? Voor mij zal dit dus niet van toepassing zijn?

Hoe zou het dan in zijn werk gaan er vanuit gaande dat ik onder het minimumbedrag blijf?

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Dag Eva,

  de pedagogie (orthopedagogiek, sociale pedagogiek, … uitgeoefend door een niet-psycholoog) is geen vrij of paramedisch beroep. Pedagogen die als zelfstandige werkzaam zijn, zullen in de KBO worden ingeschreven als handelaars en moeten bijgevolg basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Het gaat om een gewone BTW-plichtige activiteit onderworpen aan 21% BTW. Dit is voor de pedagoog een nadeel want psychologen zijn wel vrijgesteld van btw…

  Iedere zelfstandige (hoofdberoep of bijberoep) is verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Indien het inkomen uit uw zelfstandig bijberoep op jaarbasis lager ligt dan de vrijstellingsgrens van 1.419,49 euro, moeten er geen sociale bijdragen betaald worden.

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie Put


Deze vraag beantwoorden