Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Activiteiten voor een buitenlandse klant verrichten

Vraag van: 1270 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben een Nederlander die officieel woonachtig/ingeschreven is in België (Antwerpen) en fulltime werkt als bediende.

Ik heb een aanbod om in bijberoep copywriting te gaan doen voor een in Nederland gevestigd bedrijf.

 

Wat voor statuut kan ik het beste aannemen? Ben ik BTW plichtig in Nederland of in België? Kan dit eventueel afgehandeld worden met slechts een onkostennota die ik verstuur naar de opdrachtgever?

 

Hartelijke groet

1 Antwoorden  1. Mireille Coumans FM Partners Boekhoudkantoor

    Je bent zelfstandige in bijberoep en moet je melden bij een sociaal verzekeringskantoor en laten inschrijven bij een ondernemingsloket en je een ondernemingsnummer laten toekennen. Je betaald geen minimale sociale lasten, zelfs geen als je jaarinkomen beneden de 1393,- blijft. Google even, je vindt de bijdragen zo terug.

    Je bent gewoon btw plichtig in België aangezien hier je vestigingsadres is en je ook je werkzaamheden vanaf die plek verricht en niet vanuit een vaste inrichting in het buitenland. Maar als je minder dan 5580,- omzet op jaarbasis hebt (en naar rato als je ergens in het jaar start), ben je btw vrijgesteld naar keuze (of verplicht bij heel lage inkomsten) en kun je dus ook geen btw op zakelijke aankopen aftrekken. Meldt dit bij de btw diensten. je facturen maak je dus zonder btw.

    Maar aangezien je een intracommunautaire (tussen 2 EU landen) B2B dienst levert: een dienst van bedrijf aan bedrijf, wordt de btw verlegd, wat betekent dat je ook zonder btw factureert. Voor de afnemer is het belangrijk waarom je geen btw rekent, de vermeldingen hieromtrent zijn verplicht te zetten op de factuur, de afnemer weet dan wat hij ermee doen moet.


Deze vraag beantwoorden