Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Aankopen inbrengen voor de start van je zaak

Vraag van: 3589 keer bekeken Boekhouden

Ik heb gelezen dat men aankopen kan inbrengen van voor de start van je zaak, maar ik had graag geweten of daar ook een tijdslimiet op staat. Ik bedoel daarmee, kan ik nu aankopen doen, terwijl ik pas binnen 6 of 12 maanden mijn ondernemingsnummer aanvraag?

2 Antwoorden 1. Annick Bleyen

  Hallo,

  Je moet in de 6 maanden je BTW nummer hebben.
  Wat maakt dat je nu reeds dingen zou aankopen om pas binnen 6-12 maanden zou gebruiken?
  De belastingen volgen alles op.
  Succes 2. SBB Accountants en Adviseurs

  Dag Katrien,

  Wij krijgen regelmatig de vraag of investeringen die men nu al doet in materiaal of men die later nog kan inbrengen. U moet een belangrijk onderscheid maken tussen een investering (bijv. een bureau) en een gewone uitgave die geen investering is (bijv. aankoop van een handboek). Ik wil dit onderscheid graag illustreren aan de hand van een voorbeeld: Sandra is in het jaar 2012 afgestudeerd en start in juli 2012 als werknemer bij een ziekenhuis. Met het oog op haar latere zelfstandige praktijk koopt Sandra reeds tijdens de zomer van 2011 een medisch handboek en een bureau.

  Medisch handboek:
  De aankoop van een medisch handboek is in principe een gewone uitgave en geen investering. Kan Sandra de uitgave fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start? Dit hangt af of Sandra haar zelfstandige praktijk start in het jaar 2012 of in een later jaar. Indien ze haar praktijk nog in het jaar 2012 start dan kan ze de uitgave ‘in principe’ nog inbrengen. Waarom ‘in principe’? Omdat zij nog moet kunnen bewijzen dat zij die gewone uitgave heeft gedaan met het oog op het starten van haar zelfstandige praktijk en dus met het oog op het verwerven van belastbare beroepsinkomsten. Indien Sandra haar praktijk in het jaar 2013 start dan zal de fiscus de gewone uitgave fiscaal verwerpen wegens het zogenaamde ‘eenjarigheidsbeginsel’. Het eenjarigheidsbeginsel betekent dat een gewone uitgave fiscaal slechts kan worden ingebracht indien het is gedaan tijdens hetzelfde jaar waarin de beroepsinkomsten uit de activiteit waarop de uitgave betrekking heeft belastbaar zijn.

  Bureau:
  De aankoop van een bureau kan beschouwd worden als een investering. Kan Sandra de investering fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start? Ja, hier maakt het niet uit of Sandra haar zelfstandige activiteit start in het jaar van aankoop van het bureau of niet. Zelfs indien zij haar activiteit start in een later jaar dan zal zij nog de investering fiscaal in mindering kunnen brengen via de zgn. fiscale afschrijvingen.

  Indien je hierover nog vragen zou hebben, neem dan gerust contact op met een SBB-kantoor in jouw buurt.


Deze vraag beantwoorden