Ik heb reeds 17 jaar een voltijds contract bij mijn werkgever. Nu zou ik ook graag in bijberoep een vennootschap oprichten als software ontwikkelaar, wat niks te maken heeft met de activiteiten van mijn werkgever. Ik zal mijn voltijds contract blijven behouden bij mijn huidige werknemer, en bijkomend voor eigen klanten werken. De eigen klanten zijn geen probleem. Maar ik heb 2 vragen:
1. Als ik software ontwikkel voor mijn werkgever, kan er dan een probleem zijn met facturatie naar hen toe? Ik begrijp dat het vreemd kan zijn voor de belastingsinspectie dat ik een loon trek, en terzelfdertijd een factuur zou sturen aan mijn werkgever voor een aparte opdracht. Maar nogmaals, deze opdrachten hebben niks te zien met hun activiteiten. Mijn werkgever plaatst elektrische installaties, en ik werk ook hierop. Maar met mijn eigen bedrijf zou ik bijvoorbeeld software kunnen ontwikkelen om bepaalde processen bij hen te automatiseren. Dus deze opdrachten zijn echt los van elkaar te zien.
2. Los van eigen klanten in de industrie, zou het ook kunnen dat een klant van mijn werkgever een software ontwikkeling vraagt. Om discussies van belangenvermengeling te vermijden met mijn werkgever dacht ik eraan voor bestaande klanten hen toe te laten mijn software te verkopen aan hun klanten onder een licentie. Dit hangt natuurlijk een beetje samen met de eerste vraag. Maar opnieuw vraag ik me af of dit mogelijk is, of ik hier problemen moet verwachten.
Voor ontwikkelen van de software bepaal ik zelf mijn uren, en geef zelf de duur weer in een offerte. Ik kies zelf nog steeds wanneer ik software ontwikkel of niet, en mijn werkgever kan mij geen verplichtingen opleggen of eisen stellen om software te ontwikkelen. Het is naar mijn idee geen schijnzelfstandigheid, ik heb immers een voltijds contract bij hen dat ik ook verder zet. Maar het voelt terzelfdertijd aan als een dunne lijn die ik zou bewandelen, waar ik zeker op voorhand duidelijkheid over moet hebben dat ik geen wetten zou overtreden.
Met vriendelijke groet,
Stefaan