Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zijn doorfacturatie van kosten ook omzet?

Vraag van: 2151 keer bekeken Boekhouden

Ik zou starten met de combinatie lezingen + hapjes. Deelnemers betalen voor het geheel, ook al is de foodcost van de hapjes strikt genomen geen inkomst voor me. Moet ik die foodcost meerekenen als omzet om te zien of ik de btw-grens overschrijd of trek ik die eerst af als onkost? Is er een manier om de kosten door te rekenen zonder dat deze als inkomst voor mij (en dus als omzet) worden gezien? En, om de foodcost als onkost te kunnen inbrengen, is dan steeds een factuur op naam van de onderneming nodig of volstaat een betaalbewijsje? Alvast bedankt...

1 Antwoorden



  1. zelfstandigen.be

    Misschien eerst met het eenvoudigste beginnen.

    Voor de directe belastingen (inkomstenbelasting) maakt het niet uit of je over een factuur dan wel een ander document beschikt. Als je de echtheid hiervan maar kunt aantonen (eventueel aan de hand van een betalingsbewijs).

    Voor de indirecte belastingen (btw) maakt het wel iets uit. Om in aanmerking te komen voor aftrek, moet je over een factuur beschikken. Langs de kant van de verkoper kan het trouwens zijn dat hij verplicht is om een factuur uit te reiken.

    Voor wat jouw inkomsten betreft, liggen de zaken moeilijker.

    Je kunt moeilijk aan deelnemers geld vragen en alleen de deelnameprijs (zonder catering) aangeven. De kosten van het eten vormen een aftrekpost voor jou. Je betaalt hier dus geen belastingen (noch directe of indirecte) over.

    Je maakt dus mogelijk geen winst op de catering maar het gaat wel degelijk om omzet. Tenzij je een (legale) constructie met de leverancier van de hapjes opzet. Maar zover hoeft het wellicht niet te komen.

    Er is een Europese richtlijn in de maak die het bedrag van de vrijstelling (serieus) zal doen optrekken vanaf 1 juli 2013.

    Volg hiervoor de actualiteit of http://www.zelfstandigen.be uiteraard 😉


Deze vraag beantwoorden