Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandig in bijberoep + zelf ontslag genomen

Vraag van: 2063 keer bekeken , , , ,
Zelfstandig bijberoep

Momenteel ben ik zelfstandige in bijberoep (al sinds begin 2013). Na lang wikken en wegen heb ik ontslag genomen bij mijn huidige werkgever, bij wie ik werk sinds ik afgestudeerd ben. De reden daarvoor is vrijwillig; de job paste eenvoudigweg niet meer bij me en maakte me ongelukkig.

Mijn opzegtermijn loopt tot en met 31 oktober. Ik ben nu volop aan het solliciteren en het is mijn bedoeling ook om onmiddellijk begin november ergens anders te beginnen, maar wat als dit niet het geval is? Wat als ik bijvoorbeeld pas midden november ergens kan starten? Wordt mijn bijberoep dan vanaf 1 november onmiddellijk overgeschakeld op hoofdberoep?

Het is in geen geval mijn bedoeling om definitief zelfstandige in hoofdberoep te zijn. Stel dat ik midden november of in december ergens opnieuw kan starten in een functie die mij beter ligt, heeft dit dan gevolgen als ik terug van hoofdberoep naar bijberoep overschakel? Moet ik voor de (relatief) korte periode waarin ik zelfstandige in hoofdberoep was dan de normale bijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep betalen? En kan het zomaar om 'eventjes' zelfstandige in hoofdberoep te zijn?

Alvast dank voor uw hulp en advies.

1 Antwoorden 1. Stefanie Securex Ondernemingsloket

  Geachte,

  U kan inderdaad voor een kwartaal in hoofdberoep worden gekwalificeerd. Daarin zult u de minimumbijdrage in hoofdberoep betalen. Indien u op nieuw werk vindt, dan zal men u opnieuw in bijberoep plaatsen.
  Hierdoor zult u opnieuw de minimumbijdragen in bijberoep betalen.
  Vanaf 2015 zal dit veranderen. U zult ook kunnen overgaan van hoofdberoep naar bijberoep maar men zal uw sociale bijdragen niet meer aanpassen. U bijdragen zullen gerekend worden op een jaarinkomen ongeacht uw hoedanigheid.

  Indien u meer uitleg wenst zou u best eens contact opnemen met uw sociaal verzekeringsfonds.

  Mvg
  Stefanie Schaecht
  Client advisor zelfstandigen en particulieren


Deze vraag beantwoorden