Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Welke kosten heb ik als ZIB?

Vraag van: 1316 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste, ik zou graag starten als zelfstandige in bijberoep. Ik denk dat ik per maand ongeveer 150 -250 euro extra zal verdienen. Ik betaal dus dan ook mijn kwartaalbijdrages. Ik wil natuurlijk niet plots voor hoge kosten komen te staan. Dus wat is het effect op mijn personenbelasting? En welke kosten heb ik allemaal als ZIB? Ik las ook iets van voorafbetalingen...wat is dit dan?

1 Antwoorden 1. Berenod0099

  In regel zijn kosten voor ZIB laag.

  In jouw geval moet je minimum 75,2 Euro per kwartaal sociale bijdragen betalen.

  In 2017 zal de sociale bijdrage voor 2014 definitief berekend worden, a rato van 20,5% op je netto belastbaar inkomen uit je bijberoep (=inkomen-kosten).
  Jouw voorbeeld, gemiddeld 200 Euro/maand = 2400 Euro/jaar.

  Indien je geen kosten aftrekt is de bijdrage 20,5% van 2400 = 492 Euro
  Je hebt 4 keer 75,2 Euro betaalt = 301 Euro, dus nog een 190 Euro bij te betalen.

  Je kan ook kiezen van hogere voorlopige bijdragen te betalen gebaseerd op je geschat inkomen, zeker interessant wanneer je inkomen als ZIB wat hoger wordt.

  Dit systeem is er om de beginnende zelfstandige meer ademruimte te geven in de eerste jaren, maar uiteindelijk word de rekening wel gepresenteerd!

  Met jouw (lage)inkomen kan je ook vrijstelling van BTW verkrijgen (nu nog 5580 Euro/jaar omzet, maar vanaf 1 april wordt dit 15,000 Euro). Dus van die administratieve rompslomp ben je dus ook verlost.

  Je netto inkomen uit je bijberoep (=inkomen – kosten – sociale bijdrage) worden bijgeteld bij je inkomen als werknemer en zo belast. Hoeveel je exact betaald aan belastingen op je inkomen als ZIB hangt dus af van hoeveel je reeds verdient als werknemer!

  Aangezien er op je inkomen als ZIB geen voorheffing word afgehouden (in tegenstelling tot je loon als werknemer, waar er elke maand al een gedeelte naar de belastingen gaat), kan je inderdaad elk kwartaal een voorafbetaling doen.

  Dit doe je enkel op je belastbaar inkomen als ZIB. Je boekhouder (of uzelf) kan berekenen wat het bedrag is dat je best kan betalen.

  De voorafbetaling is niet verplicht, maar doe je dit niet, dan is je inkomen als ZIB onderhavig aan “vermeerdering”, waardoor je dus uiteindelijk meer belastingen betaalt. En je natuurlijk een redelijk grote rekening gepresenteerd krijgt bij je afrekening!

  Dus in jouw geval, net zoals voor elke andere zelfstandige, is het belangrijk van goed uit te zoeken welke kosten je kan aftrekken, aangezien dit je lasten een deel kan verlagen.

  Bijvoorbeeld, indien je veel administratie gerelateerd aan je ZIB thuis doet, kan je bijvoorbeeld een gedeelte van je energiefactuur aftrekken, alle beetjes helpen!


Deze vraag beantwoorden