Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Welk statuut moet ik kiezen?

Vraag van: 1262 keer bekeken Sociaal statuut

Na enige tijd thuis te zitten voor de opvoeding van de kids ben ik terug een studie aan het doen. Hierna zou ik willen starten als bachbloesemconsulente. Mijn vraag: "welk is de beste manier om hier terug aan te beginnen rekeninghoudend met volgende factoren". Momenteel ben ik niet werkzaam en sta ik ten laste van mijn man. Dus aangezien ik geen job heb, vermoed ik dat ik geen zelfstandig bijberoep kan beginnen. Ik heb totaal geen idee hoe de zaken zullen lopen dus durf ik niet echt als volledige zelfstandige te beginnen. Een te groot risico vermits ik bij het opstarten misschien weinig of geen inkomsten/cliënteel zal hebben. Is er misschien toch een manier om mijn plannen te realiseren? Zo ja, wat dan met sociale lasten en btw want hier ben ik niet echt in thuis.  

5 Antwoorden 1. Stefanie Securex Ondernemingsloket

  Geachte,

  Elke persoon die een activiteit op zelfstandige basis uitoefent moet in de KBO worden ingeschreven. Om een ondernemingsnumer in KBO te bekomen, moet hij bewijzen over de basiskennis van het bedrijfsbeheer te beschikken. Dit geldt ook als elektricien. Daarenboven is elektricien een gereglementeerd beroep en moet de beroepskennis bewezen worden. Dit kan dmv diploma of praktijkervaring.
  Daarnaast zal ook een BTW-aanvraag moeten gebeuren. Indien de omzet lager is dan €5580/jaar kan er een vrijstellingsregeling aangevraagd worden.

  Daar u geen loontrekkende activiteit heeft, zal u inderdaad in hoofdberoep geplaatst worden. Indien uw inkomsten lager zijn dan 6000 euro netto op jaarbasis en u bent gehuwd met uw man, dan kunt u genieten van art 37 (hieronder meer uitleg)
  http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwDocumentsByCategory_nl/24D3BB2D0A5C30FAC12577570043CEAF?OpenDocument
  Hierdoor zult u verminderde sociale bijdragen betalen. Indien uw inkomsten lager zijn dan 1400 euro netto op jaarbasis dan kunt u zelfs vrijgesteld zijn van sociale bijdragen.

  Veel succes

  Mvg
  Stefanie Schaecht
  Client advisor Securex 2. RK

  Ik weet niet of deze info klopt maar ik had ook vernomen dat ik zou kunnen starten zonder bijberoep of dergelijke. Gewoon door de inkomsten (die als beginner vrij laag zullen zijn) in mijn personenbelasting op te nemen onder “diverse inkomsten”.

  Klopt dit?

  Dan zou ik ook geen btw-nr moeten aanvragen en ook geen sociale bijdragen moeten betalen.

  Wat het diploma bedrijfsbeheer betreft, dit heb ik vroeger in de school behaald. Is dit dan nog steeds geldig? 3. Peter De Bruyn

  Je zou inderdaad kunnen starten zonder je te laten registreren als zelfstandige (in bijberoep) en je inkomsten aan te geven als “diverse inkomsten”.

  Weet wel dat deze rubriek voor diverse én occasionele inkomsten bedoeld is. Alles hangt dus af van de frequentie waarmee je bezig bent. Gaat het om gelegenheidsinkomsten of meer dan dat?

  Dat is de vraag die de fiscus zich zal stellen en waarop jij zult moeten antwoorden. 4. RK

  Bij minimale verdiensten inkomsten aangeven via mijn personenbelasting “rubriek divers inkomsten”. In het begin zullen de inkomsten echt minimaal zijn, vrees ik. Een klantenbestand dien je beetje bij beetje op te bouwen, niet waar?

  Dus ja, ik denk dat het bij de start echt om occasionele inkomsten zal gaan.

  Dan is natuurlijk een volgende vraag: Wat indien ik reclame wil maken?

  Wordt dit door de fiscus dan niet aanzien als “zwart werk” aangezien ik dan niet geregistreerd ben als zelfstandige in bijberoep? 5. Peter De Bruyn

  Helaas staat minimale inkomsten niet gelijk met occasionele inkomsten. In het eerste geval gaat het om de omvang van de inkomsten. In het tweede geval om de periodiciteit. Wanneer of hoe vaak met andere woorden.

  Als je voor je product of dienst reclame gaat maken, kun je normalerwijze stellen dat het niet om een toevallige handeling gaat en ben je misschien beter af met het statuut van kleine onderneming.

  Tot dusver de theorie, in de praktijk moet je jouw gezond verstand gebruiken of best eens bij een boekhouder binnenspringen om een oplossing op maat voor je uit te werken.


Deze vraag beantwoorden