Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Wat hou ik over op het einde van de rit als ZIB?

Vraag van: 1056 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Graag had ik een zeer kleinschalige privépraktijk als psychologe-psychotherapeute opgestart, dit in mijn eigen woning.

Daarnaast heb ik een 100% bediendencontract.

Ik zou een drietal cliënten/consultaties per werkweek willen inplannen aan 40 euro per consultatie.

Met verlof schat ik op een 40 werkweken per jaar.

Ervan uitgaande dat ineens alle consultatiemomenten altijd ingepland zijn zou dit 40 werkweken/jaar*40 euro/consultatie * 3 consultaties/werkweek = 4800 euro binnenbrengen.

Wat dien ik allemaal hiervoor in orde te brengen, en wat hou ik na alle te betalen bijdragen over op het einde van de rit?

Alvast hartelijk dank voor uw tijd reactie.

2 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  M.b.t. de te betalen belastingen gaat u zich best even informeren bij een boekhouder. Ik adviseer mijn klanten altijd om toch een 50% aan de kant te zetten voor de belastingen indien er een combinatie is met een voltijdse tewerksetelling gezien deze dienst al de inkomsten samen gaat tellen …

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  Indien u echt als psycholoog gaat werken en indien u een erkenning heeft bij de commissie voor psychologen betreft het een inschrijving als niet handelaar. Hier moet er dan geen bewijs basiskennis bedrijsbeheer geleverd worden. De eerste inschrijving als niet handelaar is bovendien ook gratis.

  U dient tevens een aparte zichtrekening te openen en dit rekeningnummer bij te hebben.

  2) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  Voor een netto jaarinkomen van een 2.400,00 euro bedragen de voorlopige sociale bijdragen in bijberoep bijvoorbeeld +/- 130,00 euro per kwartaal.

  Voor verdere info kan u steeds contact opnemen met één van onze client advisors. Ze nodigen u graag uit voor een gratis en gepersonaliseerd advies.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl 2. zelfstandigen.be

  3 consultaties per werkweek x 40 euro per consultatie x 40 werkweken = 4 800 euro. Hierop betaal je nagenoeg 1 100 euro sociale bijdragen en circa 1 700 euro belastingen.

  Dat maakt dat je netto 2 000 euro overhoudt of een kleine 42 %


Deze vraag beantwoorden