Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Vrijstelling voorafbetaling ook voor bijberoep?

Vraag van: 1825 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,

Sinds 1 april 2013 ben ik zelfstandige in bijberoep. Tenminste, ik heb een ondernemingsnummer, maar sinds het aanvragen daarvan heb ik door omstandigheden nog niet echt gewerkt als zelfstandige in bijberoep. Mijn netto-inkomen op jaarbasis was de facto dus 0 euro (los van mijn inkomen als werknemer, welteverstaan), en tot nu toe betaalde ik daarom ook geen sociale bijdrage.

Ik verwacht dat daar binnenkort verandering in zal komen, en dat ik vanaf 2015 wél meer dan 1 423,90 euro netto zal verdienen als zelfstandige in bijberoep - mijn schatting is 4 000 euro netto op jaarbasis.

Ik begreep dat je als zelfstandige het best voorafbetalingen via de personenbelasting doet om een vermeerdering te vermijden, maar dat starters de eerste drie jaar sowieso geen vermeerdering opgelegd krijgen en dus ook niet genoodzaakt zijn om een voorafbetaling te doen.

Mijn vraag: geldt die vrijstelling van belastingvermeerdering ook voor wie start als zelfstandige in bijberoep?

Alvast bedankt voor uw reactie!

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  De vrijstelling van de verhoging wegens onvoldoende voorafbetalingen geldt enkel voor zelfstandigen in hoofdberoep. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste,

  U kan als zelfstandige dat ook bijkomende sociale bijdragen betalen op basis van het werkelijk inkomen. zo kan je ze ook inbrengen als fiscaal aftrekbare kost zodat je netto belastbaar inkomen lager zal zijn (en je ook minder sociale bijdragen zal betalen).

  Je correcte sociale bijdragen kan je berekenen via http://www.zenito.be/nl/tools

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden