Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Vrijstelling RVA voor voorbereiding eigen zaak?

Vraag van: 1625 keer bekeken Sociaal statuut

Beste, ik start in maart /april als onthaalouder, zou ik hiervoor een aanspraak kunnen maken op de vrijstellingsregeling voor werkzoekenden die met een eigen zaak beginnen, want nu zou ik eigenlijk vooral willen starten met de nodige voorbereidingen en aankopen.... Met dank!  

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste Jolien,

  Voor een eventuele toelating om werkloosheiduitkeringen te ontvangen in combinatie met uw zelfstandige activiteit, kan u best uw regionaal RVA-kantoor contacteren.
  Als ik u een tip kan geven: Sociale bijdragen zijn steeds per kwartaal verschuldigd, een kwartaalbijdrage is ondeelbaar. De driemaandelijkse bijdrage is steeds volledig per kwartaal verschuldigd in de categorie van aansluiting.

  Dit wil eigenlijk zeggen dat als u in maart begint, u sociale bijdragen verschuldigd bent vanaf het eerste kwartaal (= janurai, februari en maart). Als u uw activiteiten echter start op 1 april, bent u sociale bijdragen verschuldigd vanaf het tweede kwartaal (= april, mei en juni).
  Eén maand later starten, geeft dus in dit geval een kwartaal verschil in sociale bijdragen betalen. Als het er niet toe doet, kan je dus best in april starten.

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden