Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Vraag BTW – zelfstandige in bijberoep (vrijstellingsregeling)

Vraag van: 929 keer bekeken Algemeen, Boekhouden, Financieel, Zelfstandig bijberoep

Beste,

Onlangs heb ik een webshop opgestart waar ik via dropshipping goederen verkoop van een NL firma vooral aan NL klanten.

Nu is mijn vraag het volgende. Als ik kan genieten van de vrijstellingsregeling (omzet < 25000 euro), mag ik geen BTW aanrekenen aan klanten en ook geen btw recupereren.

Als ik nu geen BTW zou aanrekenen aan die klanten, gaat de leverancier mij wel btw aanrekenen voor leveringen voor in NL.

Mag ik dan de betaalde btw optellen bij de kosten in de personenbelasting?

En ik heb onlangs een tweede webshop gestart waar ik keys verkoop aan klanten uit NL, het systeem factureert automatisch BTW, mag ik die dan ook gewoon optellen bij mijn omzet in de personenbelasting en de betaalde btw bij de kosten?

4 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Als u geen BTW aanrekent, is de betaalde BTW inderdaad een kost.

  Als u wel BTW aanrekent, hetzij automatisch, hetzij anders, bent u deze BTW wel degelijk verschuldigd aan de overheid. Het houdt echter niet in dat u recht op aftrek heeft. U kan tevens aankijken op een boete van 50 € per document dat verkeerd is.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Omer

  Hi Alain,

  Nu dat ik de webshop in september heb opgericht, geldt de omzetregel < 25k van september tot en met september 2017 of tot december?

  En wat indien je hebt geopteerd voor BTW vrijstelling en achteraf je meer omzet hebt gegenereerd wegens enorme succes van de webshop? 3. Carbofisc

  De omzetregel geldt per kalenderjaar.

  Als je opteert om onder de 25000 te blijven, en je gaat de 25000 overschrijden, dan moet jij dat spontaan melden. Doe je dat niet, blijf je de BTW verschuldigd erover. 4. Omer

  Hoi Alain,

  Nog een laatste vraagje. Een collega van mij beweert dat ik BTW moet betalen aan mijn buitenlandse leverancier (uit Arabische Emiraten) omdat ik opteer voor een BTW vrijstelling.

  Ik koop codes aan om ze dan door te verkopen.

  Wat met de facturen van NL? Die moet ik toch ook in principe zonder BTW ontvangen als de verkoper een firma is met een btw nr.? Of ben ik het mis?


Deze vraag beantwoorden