Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Voorraad inbrengen als kosten voor aanvang van de zelfstandige activiteit in bijberoep

Vraag van: 2677 keer bekeken ,
Financieel, Zelfstandig bijberoep

Door onvoorziene omstandigheden zal ik mijn zelfstandige activiteit in bijberoep, met vrijstelling van BTW, pas volgende maand effectief opstarten (kwestie van nog enkele formaliteiten in orde brengen). 

Ik heb echter het afgelopen jaar reeds voorraden ingekocht om die na het opstarten van de onderneming door te verkopen aan particulieren. Ik heb van alle aankopen nog alle facturen. Kan ik die kosten nog op één of andere manier inbrengen, en zo ja hoe? De voorraad is 'waardevast', zeker ook gezien het allemaal dit jaar is aangekocht geweest. 

Investeringen voor de zaak zelf, zoals middelen om via e-commerce/webshops mijn goederen aan de man te brengen zijn nog niet gemaakt.

Daarnaast had ik nog de vraag of ik verplicht ben om bij aankoop van goederen mijn ondernemingsnummer kenbaar te maken aan de leveranciers. Daar ik toch geen BTW kan recuperen of moet afdragen, zou ik hiermee alleen maar de indruk wekken dat ik dat wel kan! of niet? Het is absoluut niet de bedoeling om te veranderen naar een BTW plichtige onderneming, daar zal ik wel voor waken.

Kort gezegd, kan ik gewoon als particulier mijn aankopen blijven doen en die als voorraad/kost inbrengen in mijn zaak om daarna weer door te verkopen? Als ik iets op een rommelmarkt zou  kopen (om daarna door te verkopen) kan ik met mijn BTW nummer toch ook geen blijf lijkt me....

4 Antwoorden

  1. Beste antwoord


    Fiskalize

    Je kan deze voorraad nog perfect inbrengen in uw boekhouding en doorverkopen. Je zal de werkelijke waarde moeten bewijzen, maar aangezien je de facturen nog hebt is dit geen probleem.

    Je btw/ondernemingsnummer moet je in principe steeds doorgeven aan je leveranciers. Ik zie ook niet in waarom je dit niet zou doen. Of je dit nu meedeelt of niet, de prijs blijft toch dezelfde. Iets dat 121€ kost zal ook nog 121€ kosten als je uw btw nummer meedeelt.

    Voor de aankopen op een rommelmarkt zorg je best voor voldoende bewijs van aankoop. Je kan hiervoor best een aankoopborderel opmaken met de omschrijving van de goederen, datum, prijs, naam/adres koper/verkoper, btw/ondernemingsnummer. Dit document dien je beiden te ondertekenen. Je doet hier geen aankoop meer als particulier om het daarna in te brengen in je zaak, maar je koopt het rechtstreeks aan op je btw/ondernemingsnummer. Dat je werkt in bijberoep onder de vrijstellingsregel van btw speelt geen rol in deze. De aankoop wordt geregistreerd in de boekhouding als een aankoopfactuur.

    David de Meersman
    Erkend Boekhouder-Fiscalist
    http://www.fiskalize.be



  2. Krekeltje62

    Bedankt voor uw antwoord.

    Betreffende de voorraad dien ik dus gewoon met een factuur te kunnen aantonen wat de aankoopwaarde is. Het zijn allemaal courante materialen die nog gewoon overal te koop zijn. Ik ga dan ook nog even te wachten tot het begin van volgend jaar om effectief te starten, zodat ik de volledige voorraad kan opnemen als kost voor het fiscale jaar 2017. Ik zit anders met een hoge kost in 2016 en een beperkte omzet mogelijkheid 2/12e van 25K om binnen de grenzen van BTW vrijstelling te mogen werken.

    Dat ik het ondernemingsnummer niet altijd kan doorgeven aan een leverancier is vrij eenvoudig. Sommige ‘slimme’ inkopen (via webshops) zijn soms niet beschikbaar voor bedrijven maar wel voor particulieren (klinkt misschien raar , maar is wel zo). Dus als het niet verplicht is maar ik wel kan aantonen dat het bedoeld is voor mijn onderneming dan mag ik die kost dus inbrengen!? Of is deze werkwijze niet toegestaan? Ik zie ook niet echt het probleem als je eerder aangekochte goederen zonder vermelding van BTW nummer wel zou mogen inbrengen en aankopen tijdens het uitoefenen van het bijberoep niet.



  3. Fiskalize

    De aankopen via webshops vormen inderdaad soms een probleem…helaas niet veel aan te doen. Echter het is niet omdat het nummer niet op de factuur zou staan dat u de kosten niet kan inbrengen in de boekhouding. Maar het is ‘in principe’ wel verplicht om dit mee te delen aan de leverancier. De leverancier kan anders zijn eigen btw verplichtingen niet nakomen.
    Enkel wat de aankopen van goederen (niet diensten) in het buitenland betreft zou u kunnen kiezen dit niet mee te delen, dan betaal je het btw % van toepassing in dat land. Deel je het wel mee dan betaal je Belgische btw via een bijzondere btw aangifte.
    (deze keuze geldt dan voor de volgende twee jaar)
    David
    Fiskalize



  4. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

    Krekeltje,

    Misschien toch een klein aandachtspunt, aangekochte voorraden zijn geen kosten, dat is een voorraad aanleggen. De voorraad verkopen zal er voor zorgen dat hij boekhoudkundig in kosten komt. Ik raad je toch aan om de voorraad op te nemen in 2016. Bij verkoop in 2017 zullen ze de winst voor een stuk neutraliseren. In geval van controle heeft de controleur het recht om de volledige kostenaftrek te verwerpen als je deze voorraad in 2017 pas opneemt want kosten zijn slechts aftrekbaar in het jaar dat je deze gemaakt hebt, dat staat letterlijk zo in de wet. Daarom dat we boekhoudkundig soms met overlopende rekeningen werken …

    De grens van 25k omzet is ook geen keuze van wanneer je gaat factureren. Als mensen iets kopen van jou dan moet je dit opnemen in je ontvangsten/verkoopfacturen.

    Positieve Groeten,
    Vincent De Backer

    Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
    http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden