Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

van hobby naar bijberoep

Vraag van: 1127 keer bekeken Boekhouden

Ik heb een creatieve hobby, en hiervoor een voorraad en materiaal om mijn spullen te verwerken.

Tot nu toe was dit vooral voor mezelf, of een cadeautje, of... maar krijg steeds meer de vraag van mensen die iets willen kopen om zelf cadeau te doen of voor zichzelf.

Ik wil starten in bijberoep, zodat ik het nog groter kan maken, reclame kan maken, webshop,...

Maar hoe moet ik mijn huidige hobby-stock in mijn nieuw op te richten zaak in brengen? Volgens bevriende boekhouder mag ik niet van mezelf over kopen. Maar ik kan ook niets verkopen of verwerken wat ik nog niet officieel in stock heb zitten. Investeren in nieuw materiaal (schaar, mes, tafel,... ) is ook niet nodig, want dit heb ik. Maar hoe krijg ik het officieel in mijn zaak?

5 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Dat krijg je er niet in… Want het is van voor de zaak.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  2. bieke dewulf

    Dus mijn volledige voorraad en de volledige opbouw van mijn ateliertje is “voor de vuilbak”, want ik kan niet verkopen wat ik niet heb?
    Alles moet nieuw aangekocht worden? ook mijn materieel om dit alles te verwerken? Ik kan geen stukken versnijden als ik de speciale messen hiervoor “nooit” aangekocht heb. Ik spreek over een goeie €2000 die ik in de loop van de jaren bij elkaar gesprokkeld heb?



  3. Carbofisc

    Neenee, je mag perfect dat verkopen, gebruiken en vanalles meer.

    Maar dat maakt niet dat het aftrekbaar is in de personenbelasting of al zeker niet qua BTW.

    Als je een eenmanszaak start, verandert er niets qua eigendom. Jij bent jij, of dat nu de privépersoon of de zaak is, het is van jou.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  4. bieke dewulf

    Ah… dan is er eigenlijk geen probleem.
    Ik kan de oude spullen gewoon niet ingeven als onkost in dit boekjaar, of afschrijven. Wat geen ramp zou zijn, mijn duurste stuk materieel is zo’n €250 dus geen overdreven zware uitgave die afgeschreven moet worden.

    Als ik een duidelijk onderscheid maak in aankopen van voor de opstart (want alle kastickets en facturen heb ik bijgehouden) en die van na de opstart, dan heeft dat verder geen gevolgen in het verwerken of het gebruik van mijn huidige spullen. Dat is dus gewoon toegelaten.



  5. Fiskalize

    Stock en investeringen/materieel, die je vroeger privé aankocht, kan je ook ‘inbrengen’ in de boekhouding van je eenmanszaak (niet verkopen aan jezelf). De waarde mag echter niet hoger zijn dan een voorzichtige raming van de MARKTWAARDE op het ogenblik van de inbreng.
    (K.B. 30/01/2001 art.39 tweede lid) Deze waarde zal u best onderbouwen met prijzen op veilingsite’s, advertenties, zoekertjes, vakbladen …

    Daarna kan u deze zaken in kost brengen / afschrijven op deze huidige marktwaarde.
    Het fiscaal eenjarigheidsprincipe is hier m.i. ook gerespecteerd. Het is het moment van de inbreng in (zijnde het duurzaam toewijzen aan de zelfstandige beroepsactiviteit) die hier speelt.

    Bij latere verkoop, zal de winst/meerwaarde belastbaar zijn (en onderworpen aan btw indien u niet onder de vrijstellingsregeling valt)

    David de Meersman
    Erkend Boekhouder-Fiscalist te Aalst
    http://www.fiskalize.be


Deze vraag beantwoorden