Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Uitstel sociale bijdragen

Vraag van: 2132 keer bekeken Financieel

Indien men fulltime start als zelfstandige, is er dan nog de mogelijkheid tot uitstel van sociale bijdragen? Of is dit per direct ~ € 680 per kwartaal? Ik vind hier nogal tegenstrijdige antwoorden op, de ene bron stelt dat dit uitgesteld kan worden met 1 jaar (maar is vermoedelijk sterk verouderd), op de officiële website van de overheid vind ik dan terug dat dit 1 kwartaal uitgesteld kan worden. De bedoeling is om een eenmanszaak te starten rond internetdiensten, polsen bij mogelijke klanten levert positieve resultaten op, maar zonder BTW nummer en details loopt dat natuurlijk dood. Kort door de bocht:

 • Inschrijven KBO: ~ € 82
 • BTW nummer: ~ € 55 excl. btw
 • Soc. bijdragen: ~ € 680
Louter om op te starten moet ik dus tellen richting ~ € 825 en dan ben ik de eerste 3 maanden "gerust" qua kosten om in orde te zijn? (Evt investeringen tel ik niet mee) 1 kwartaal uitstellen is dan een optie, dan blijf ik zitten met ~ € 150 opstart, maar wel een dubbele hap na 3 maanden (~ € 680 * 2 sociale bijdragen?). Wat als de potentiele klanten toch geen interesse meer zouden hebben na alle details? Stopzetten kost ongeveer ~ € 82 dacht ik, of eventueel overzetten naar parttime als ik in loondienst zou starten elders. Worst case scenario, ik ben graag voorbereid op alles; wat als ik na bijvoorbeeld 3 maanden zie dat het niets wordt, wat met de sociale bijdragen? Als ik geen uitstel had, lijkt mij dat in orde als ik de boeken terug neerleg voor aanvang volgende kwartaal? Met uitstel zal ik dan enkel voor 1 kwartaal moeten bij betalen? Ik hoop uiteraard op succes, maar een goede voorbereiding is meer dan welkom. Bedankt.

5 Antwoorden 1. Philippe Selvais - Xerius

  Beste Alfred,

  Als je start als zelfstandige krijg je een kwartaal uitstel voor de betaling van je eerste twee kwartalen. Maar enkel als je je tijdig aansluit bij je sociaal verzekeringsfonds. En dat betekent uiterlijk op de dag dat je start met je zelfstandige activiteiten. De minimumbijdrage als starter is 677,63 euro per kwartaal. Als je dus bv. start op 1 oktober 2013, dan moet je het laatste kwartaal van dit jaar betalen voor eind maart 2014. Het eerste kwartaal 2014 is dan verschuldigd voor eind juni 2014, maar dan wel samen met het tweede kwartaal 2014.

  Als je stopt na één kwartaal, dus in ons voorbeeld uiterlijk op 31 december 2013, dan moet je inderdaad 1 keer 677,63 euro betalen. Dit bedrag blijft dan je definitieve bijdrage. Let wel, elk kwartaal waarin je zelfs al maar 1 dag hebt gewerkt, blijft volledig verschuldigd. Telkens minstens 677,63 euro dus. Overstappen naar bijberoep kan uiteraard ook.

  Vriendelijke groeten,

  Philippe Selvais
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius 2. MARTINE GOETHALS

  Hallo,

  Ik ben zelf als 14 jaar aan de slag als Freelance Trainer & Outplacement Consultant.
  Ik begeleid regelmatig werkzoekende kandidaten die overwegen, om zelfstandige te worden.

  Vanuit mijn eigen ervaring kan ik hen natuurlijk heel wat relevante info geven, maar het zou misschien interessant zijn om ‘nog meer/extra’ info te kunnen meegeven.

  Is het daarom mogelijk dat u mij –af & toe–op de hoogte houdt bij nieuwe ontwikkelingen?

  Een vraag: is dit lidmaatschap toch gratis?

  Thanks,

  Martine

  GCV GOETHLS MARTINE
  Trainingen & consultancy
  Herentalsebaan 36
  2100 DEURNE 3. Peter De Bruyn

  Dag Martine

  Bedankt voor je reactie … hoewel ik ze niet helemaal begrijp.

  Mag ik via het contactformulier jouw e-mailadres? Ik laat je dan weten wat er voor mij niet duidelijk is en bezorg je meer toelichting bij de werking van Startersforum. 4. Alfred

  Bedankt voor uw duidelijk antwoord Philippe. Ik heb nog een bijkomende vraag hierbij, elk begonnen kwartaal dient volledig betaald te worden qua sociale bijdragen, hoe zit het dan als ik mijn zaak bijvoorbeeld wil starten op 1 december? Betaal ik dan ook 3 maanden, of wordt dat verrekend naar 1 maand en vanaf 1 januari per kwartaal? Of is het gewoon verstandiger om dan te wachten tot 1 januari voor de officiële opstart? 5. Philippe Selvais - Xerius

  Beste Alfred,

  Inderdaad, als u op 1 december 2013 start, betaalt u de volledige kwartaalbijdrage. Die trouwens in het huidige systeem van de berekening van de sociale bijdragen voor zelfstandigen berekend zal worden op uw netto belastbare inkomen van uw eerste volledige kalenderjaar, 2014 dus.

  Het is inderdaad vaak beter om te starten bij het begin van een kwartaal, want een kwartaalbijdrage is ondeelbaar.

  Vriendelijke groeten,

  Philippe Selvais
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden