Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Tijdelijk zelfstandig statuut

Vraag van: 1183 keer bekeken Algemeen

Dag

Mijn vaste verblijfplaats is in Australië maar ik ben momenteel in België tot eind juli 2015 voor familiale redenen (loopbaanonderbreking in Australië).

Ik heb misschien de mogelijkheid om wat werk te doen als een consultant maar dan zou ik het statuut van zelfstandige moeten aannemen. Een eenmanszaak draagt momenteel mijn voorkeur aangezien ik van plan ben om maar een paar maanden te werken - bijv. eenmanszaak oprichten volgende maand en dan stopzetten in april.

In verband met sociale bijdragen - deze zullen worden berekend op het minimumloon maar als startende zelfstandige zou ik uitstel kunnen krijgen. Verder, gebaseerd op het bovenstaand scenario zou ik sociale bijdrage moeten betalen voor drie kwartalen. Ik wou eens even vragen hoe dat dit allemaal zou gaan in de praktijk - aangezien ik in juli terug naar Australië vertrek en, zoals ik begrijp, men drie jaren moet wachten alvorens de uiteindelijke sociale bijdrage berekend is.

Alvast bedankt!

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Vanaf 1/1/2015 verandert de sociale wetgeving, en komt men niet meer terug op 3 jaar geleden. Aangezien je start op het einde van 2014 zou je sowieso al slaan op de wetgeving 2015. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Rogier,

  Alle info kan u vinden op http://www.zenito.be/nl/nieuwebijdragen

  Er is een bilateraal verdrag tussen Australië en België waardoor u in België zal onderworpen zal zijn als zelfstandige.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be 3. Rogier Heijens

  Bedankt voor de antwoorden – ze hebben me op het juiste pad gebracht.

  Bart, zou ik u even kunnen vragen waar er meer informatie ter beschikking is over het bilateraal verdrag? Ik heb het verdrag zelf gevonden, maar ik zou wat meer detail willen. Nogmaals bedankt en met vriendelijke groet,

  Rogier Heijens


Deze vraag beantwoorden