Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Student en rechtspersoon in bijberoep

Vraag van: 1148 keer bekeken ,
Rechtsvorm

Hoi,

 

Ik ben 20-jarige student en in mijn vrije tijd klus ik hier en daar wat bij door bij mensen thuis PC-problemen op te lossen. Af en toe assembleer ik ook eens een computer voor een vriend of kennis. Dit neemt als maar grotere proporties aan (lees: meer opbrengst per maand) en ik zou hiervoor graag een officieel statuut aannemen. Aangezien mijn ouders nog steeds kindergeld trekken, moet ik mijn jaarlijkse inkomsten laag houden om te vermijden dat dit weg valt. Verder is het vooral een hobby en ik schat dat mijn inkomsten bruto per maand onder de €700 zullen blijven. Momenteel schommelt dat rond de €200-250 maand (zonder BTW of personenbelasting te betalen). Naar aanloop van het aannemen van een officieel zelfstandigenstatuut, heb ik afgelopen zomer mijn diploma bedrijfsbeheer gehaald op de examencommissie in Brussel.

 

Momenteel adverteer ik zeer low-profile, omdat het ten slotte “in het zwart” is. Ik ben een zeker van (ik ken de markt door en door) dat zodra ik meer en minder low-profile adverteer, meer opdrachten zal krijgen.

 

Een dikke 2 jaar geleden had was ik ook al met die vraag Unizo gestapt. Zij schotelde mij een commanditair vennootschap voor, met mezelf als beherende vennoot en mijn moeder als stille vennoot. Door mezelf per jaar een symbolisch klein loon uit te betalen, zou ik dat kindergeld moeten kunnen behouden. Na mijn studies zou ik dan de winst als dividend uitkeren.

Aansprakelijkheid vormt geen probleem aangezien ik niet op grote schaal handel drijf en ik geen grote aankopen (en dus schulden) ga hebben.  

 

Klopt het bovenstaande nog steeds? Zijn er bepaalde voorwaarden waar ik geen rekening mee hou? Zoals: Minimumloon om dividend te kunnen trekken, …

 

 

Verder zit ik ook nog met enkele administratieve vragen:

 

Is er een minimumbelasting als vennootschap? Mijn operatie-kost is praktisch €0 aangezien ik geen gebouw huur en geen lonen uitbetaal (buiten mijn eigen symbolische loon). Stel dat ik bijvoorbeeld 2 maanden minder werk heb, hoe groot is mijn “bestaanskost” als vennootschap?

 

Mijn moeder is ook zelfstandige. Vormt het een probleem als er 2 rechtspersonen op een zelfde administratief adres gevestigd zijn?

 

Wat is de volledige oprichtingskost voor een commanditair vennootschap via onderhandse acte? Dit betekend: inschrijving bij KBO, BTW nummer, aansluiting sociaal verzekeringsfonds etc etc.

 

Mijn activiteiten zouden bestaan uit:

- Herstelling en onderhoud van computers en toebehoren.

- Verkoop computers en toebehoren (kleinhandel/detailhandel).

Moet ik speciale Recupel-belasting of iets in die aard betalen?

 

In de (al dan niet nabije) toekomst ben ik van plan om ook een webwinkel uit de grond te stampen. Zijn hier speciale vergunningen voor nodig? Het softwarematig opbouwen van deze website doe ik volledig zelf.

 

Zie ik nog essentiële dingen over het hoofd?

 

Alvast bedankt!

 

Mvg

 

Tomas

5 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Tomas,

  In uw geval kan inderdaad de oprichting van een CommV een oplossing zijn. U kan de inkomsten in uw vennootschap houden, en nog altijd ten laste blijven van uw ouders, en eventueel nog kindergeld behouden.

  Wij doen de oprichting van een CommV, met het opstellen van uw statuten voor 400 € excl. BTW, de enige extra kost hierbij is nog de inschrijving bij de KBO aan 82,50 €.

  De belasting op uw vennootschap is op basis van uw winst. Per vennootschap is er tevens ook nog een sociale bijdrage van 347,50 € per jaar verschuldigd, maar eventueel is hier vrijstelling mogelijk.

  Als je 2 maanden minder werkt, dan kost uw vennootschap niets meer of minder. de boekhouding moet wel nog gedaan worden, maar in de meeste gevallen is het, hoe minder werk, hoe minder kost.

  Voor een webwinkel zijn geen specifieke vergunningen nodig.

  Mocht je nog vragen hebben kan je ons altijd contacteren.

  http://www.carbofisc.be 2. Tomas

  “Kan inderdaad”. Ik ben eigenlijk opzoek naar een duidelijk antwoord, aangezien dit op jaarbasis over een (zeer) grote som gaat.

  Verder, terug de vraag: “Hoe zit het met 2 vennootschappen op 1 adres?”

  En hoe zit het met Recupel op elektronica? 3. Carbofisc

  2 vennootschappen is nergens een probleem voor.

  Of een vennootschap nodig is, is van veel afhankelijk. Wat ga je netto verdienen. Wat wil je met dat geld gaan doen. Zijn er nog andere inkomsten. Wat vermoed je dat je uitgavenpatroon wordt. Is het nodig van nog fiscaal ten laste te zijn. Kindergeld, is dat belangrijk of niet,… Om maar te beginnen. Om een sluitend advies te krijgen geef je te weinig info.

  Je kan gerust een vrijblijvende afspraak maken. 4. Tomas

  Netto verdienen? Dat hangt toch af van de sociale bijdragen etc? Ik schat rond de €500-700 aan brutowinst per maand. Waarschijnlijk beland dat geld op de spaarrekening. Het is vooral ter “legalisatie” van mijn hobby, niet om sloten geld binnen te krijgen.

  Andere inkomsten? Neen, enkel mijn activiteiten zoals in de eerste post benoemd.

  Uitgavenpatroon? Near-nothing. Ik heb al mijn materiaal al en de waarde van mijn activiteit zit vooral in de know-how en expertise.

  Ja, ik wil fiscaal ten laste blijven van mijn ouders.

  Kindergeld: ja, dit is belangrijk.

  (Bijna) al de bovenstaande info stond al in het eerste bericht… 5. Tomas

  up


Deze vraag beantwoorden