Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

BVBA naast voltijdse betrekking

Vraag van: 1324 keer bekeken Rechtsvorm

Beste,

Als bediende heb ik een voltijdse betrekking voor een werkgever.

Samen met een vriend die eveneens een voltijdse betrekking heeft voor een werkgever zouden wij na onze werkuren graag een consultancy-bedrijfje een kans willen gegeven.

Hierbij leek het ons interessant om samen een BVBA op te richten, onder welke naam we onze prestaties zouden kunnen leveren.

Mijn vraag is echter of dit de beste vorm is en dit geen problemen geeft voor ons statuut als bediende voor onze werkgever.

Eveneens stelde ik me de vraag welk statuut men dan verwerft binnen de BVBA. Het zou de bedoeling zijn om vooral mijn zakenpartner aan het hoofd te zetten van de BVBA. Ik zou slechts optreden als geldschieter en sporadisch diensten verlenen. Zou het in dat geval mogelijk zijn mijn zakenpartner te benoemen tot zelfstandig zaakvoerder (zonder dat zijn statuut van bediende in het gedrang komt? Is het mogelijk dat ik dan enkel aandeelhouder blijf, sporadisch diensten lever en wordt uitbetaald in dividenden?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Het kan zeker.
  Maar waarom zou je een BVBA oprichten? Waarom vind je de beperking van je aansprakelijkheid belangrijk? Consultants hebben meestal niet te veel risico’s.

  Welke hoedanigheid zou jij dan willen? Want als aandeelhouder werk je eigenlijk niet. Een aandeelhouder beslist op de Algemene vergadering wel, maar veel meer eigenlijk niet.
  Een zaakvoerder doet het dagelijks bestuur. Als je aandelen koopt van bv KBC, kan je ook niet direct werken bij KBC. Het klinkt misschien iets uit proportie, maar de basis is wel gelijk.

  Je kan perfect zaakvoerder zijn in een bvba en een bediendenstatuut hebben. Let wel, in arbeidscontracten kan een niet-concurrentiebeding opgenomen zijn.


Deze vraag beantwoorden