Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Sociale bijdragen beroepskosten nieuwe berekening

Vraag van: 990 keer bekeken Boekhouden

Beste

Ik ben zelfstandige in bijberoep.

Momenteel betaal ik geen sociale bijdragen, ik heb dit in 2012 bij opstart zo gevraagd gezien ik dacht de eerste jaren onder de vrijstellingsgrens te blijven.

Dit is zo voor 2012, 2013 en waarschijnlijk ook voor 2014.

Nu lees ik over die nieuwe berekeningsregeling en dat er boetes worden gegeven indien de bijdragen te laag zijn. Krijg je ook een boete indien je die jaren in de vrijstellingsregeling zat en bv in 2015 erboven gaat zitten?

Ik heb er totaal geen idee van wat 2015 gaat zijn. Best dan toch een voorlopige bijdrage betalen??

Sociale bijdragen zijn beroepskosten?? Worden deze dan bijgezet onder beroepskosten andere dan die vermeld onder a en b in de belastingaangifte??

Want als je dan door inbreng van voorlopige sociale bijdragen je winst onder de vrijstellingsgrens brengt krijg je dan je voorlopige bijdragen terug?? Dat is me niet helemaal duidelijk.

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste An,

  als je voorziet dat in 2015 je inkomsten boven de vrijstellingsgrens zullen zitten kan je best een betaling doen van sociale bijdragen.

  Sociale bijdragen zijn een fiscaal aftrekbare kost, en als je daardoor onder de vrijstellingsgrens zit, krijg je die terugbetaald. Dit is een goede optie die je in het verleden hebt genomen.

  Inzake de nieuwe berekeningswijze is er een penalisatie als er een vermindering van sociale bijdragen wordt aangevraagd op basis van objectieve bewijzen en nadien zou blijken dat je toch een hoger inkomen zou hebben.

  Op de volgende link kan je meer terugvinden over de nieuwe bijdragen :

  http://www.zenito.be/nl/nieuwebijdragen

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden