Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Psychologisch consulent in bijberoep

Vraag van: 2813 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, sinds begin dit jaar ben ik alvast geregistreerd als zelfstandige in bijberoep (studiebegeleider). Graag zou ik mijn activiteiten willen uitbreiden als psychologisch consulent (heb diploma professionele bachelor toegepaste psychologie), heb ik hierover enkele vragen. Is het mogelijk om onder dezelfde nummer andere activiteiten (ikv psychologisch consulent) toe te voegen?

Ik heb nog geen BTW-nummer (omdat onderwijsondersteunende dienstverlening vrijgesteld is van BTW meen ik), dien ik deze wel aan te vragen voor de uitbreiding?
Ik heb ook iets gelezen over verzekeringen (o.a. beroeps- en burgelijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand). Wat houdt dit precies in? Deze dien ik ook af te sluiten?
Momenteel heb ik nog geen inkomsten als studiebegeleider. Enkel uitgaven (zoals bv. extra opleiding, aankoop computer,...).
Indien dit zo blijft voor 2014 (hopelijk niet, maar stel...) of de uitgaven blijken hoger dan de inkomsten, hoe geef ik dit dan aan bij de belastingen?
Ik heb ook iets gelezen over het verschil tussen kosten en investeringen. Zo zou de computer een investering zijn en kan ik deze niet als kost inbrengen. Klopt dit? Hoe pak ik dit aan of waar kan ik hiervoor terecht?
Ik zou liever niet met een boekhouder werken, omdat ik nog geen zicht heb op de inkomsten en ik dit graag zelf in handen houd. Bestaan er misschien goede basisopleidingen die jullie kennen?
Dit zijn momenteel de vragen die in mijn hoofd dagen.
Ik kijk uit naar jullie antwoord.

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Carolien,

  U kan aan uw huidig ondernemingsnummer activiteiten toevoegen.

  Als u een erkenningnummer heeft van de psychologencommissie bent u vrijgesteld van BTW.Als u geen masterdiploma heeft en geen erkenning heeft, bent u niet vrijgesteld van BTW.

  Inzake verzekeringen neemt u contact op met uw verzekeringsmakelaar. Een BA beroep zal de schade door beroepsfouten vergoeden.

  Inzake boekhouding en fiscaliteit kan u best contact opnemen met boekhouder of accountant. Er zijn verschillende basisopleidingen, oa. Syntra etc.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket
  http://www.zenito.be


Deze vraag beantwoorden