Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Paar vragen voor de start

Vraag van: 792 keer bekeken Algemeen

Hallo iedereen

Ik heb paar vraagjes die mij frustreren, maar op die
misschien jullie een antwoord kennen.

----------------------------------------------------------

Ik ben van plan om eenmanszaak te starten, het gaat om computer, tablets, smartphones herstellingen, netwerken, software, advies, enz.

Ik ben natuurlijk in bezit van bedrijfsbeheer attest, als ook vakkennis attesten, maar als ik vermoed die hebben sowieso geen belang voor oprichting in deze geval.


Alles gaat gebeuren aan huis van klanten/aan bedrijven. (ok, bijna alles :p)


Als ik goed kan begrippen, daarvoor heb ik geen kantoor nodig, en als zaak contact adres mag ik gewoon mijn woonadres aangeven? (verhuurde appartement).

Bovendien heb ik nog paar vragen op die ik nergens duidelijke antwoord kan vinden.


1. Wat zijn de minimale kosten om zo'n zaak te starten en jaarlijks draaiend te houden? Ik bedoel hier enkel administratie kosten, belastingen enz. - gewoon vaste kosten die moet ik aan verschillende instellingen betalen.

Ik wil gebruik maken van 3 jaar van vrijstelling van voorafbetalingen voor personenbelasting, maar bovendien wat zijn de regelmatige kosten die moet ik nog dragen?

2. Als ik slechtere maand heb gehad, kan ik bijvoorbeeld geen loon voor mij zelf uitbetalen om zaak in betere stand te houden? (of een klein loon)

3. Stel voor dat ik alle administratie kosten en belastingen altijd netjes betaald heb, is er iets wat overheid/bevoegde instellingen interesseert? Kan iets tot onvrijwillige stopzetting van de zaak leiden? Bijvoorbeeld ik betaal alles op tijd netjes, maar sowieso overheid denkt dat die zaak te weinig geld opbrengt. Mag iemand in zo'n geval mijn zaak onvrijwillig stopzetten?

4. Mag ik met eigen persoonlijk spaargeld zaak steunen, door bijvoorbeeld overschrijvingen naar zakelijke rekening vanuit mijn persoonlijk rekening doen, of stortingen aan geldautomaat uitvoeren?

Dit zijn de vragen die grote belang hebben voor mij. Ik moet dat weten voor ga ik starten. Antwoorden op deze vragen zullen beslissen over de tijdstip van start, want ik wil natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid starten.

dank u voor alle advies

groetjes

1 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste David,

  De minimale kost om een zaak draaiende te houden als er geen winst is raam ik rond de 260 euro op jaarbasis als er geen winst is. Ik heb het hier dan over de provincie en gemeentebelasting die steeds verschuldigd is.

  Bij een eenmanszaak hoeft u geen loon naar u zelf uit te keren. De winst is uw loon. Let wel op met belastingen en sociale bijdragen.

  De overheid kan u zaak niet stopzetten omdat u te weinig winst heeft. U mag zeker uw zaak met eigen spaargeld steunen.

  http://www.hanseynikel.be


Deze vraag beantwoorden