Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Overlevingspensioen en zelfstandige in bijberoep?

Vraag van: 1936 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Als alleenstaande weduwe met twee kinderen ten laste, geniet ik op dit ogenblik van een overlevingspensioen. Ik denk er al geruime tijd over om zelfstandig te werken als ergotherapeute maar mijn toegelaten inkomen wordt door de pensioendienst beperkt tot 17 280 euro (nettobedragen). Is het in deze situatie mogelijk om als zelfstandig in bijberoep te werken indien ik geen andere inkomsten uit arbeid heb? Zijn de sociale lasten niet te hoog indien ik wel in hoofdberoep zou starten, daar mijn inkomsten sterk begrensd worden? Alvast bedankt voor uw reactie.

1 Antwoorden 1. Noƫlla - Securex Ondernemingsloket

  Beste,

  U kan steeds als zelfstandige starten.

  Daar u een overlevingspensioen krijgt kan dit een aansluiting in bijberoep betreffen. Dit gezien u reeds een volwaardig statuut heeft door uw overlevingspensioen.

  Hou wel zeer goed de grenzen in het oog gezien u, indien u uw overlevingspensioen verliest, aangesloten gaat worden als zelfstandige in hoofdberoep.

  De bedragen van de sociale bijdragen zijn afhankelijk van het netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van 3 jaar terug. Wanneer u start als zelfstandige is er een uitzondering. Gezien er dan geen inkomen is van 3 jaar terug, worden de bijdragen de eerste 3 volledige kalenderjaren berekend op basis van het nettojaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van het jaar zelf. Gezien dit niet onmiddellijk gekend is dient u voorlopige bijdragen te betalen.
  Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  In hoofdberoep bedragen de voorlopige minimumbijdragen 683,54 euro per kwartaal gelinkt aan een nettojaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van 12.830,63 euro.
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/

  Voor verdere info bent u steeds welkom bij ons op kantoor voor een adviesgesprek.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden