Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Moet je ZIB worden als je aan een markt deelneemt?

Vraag van: 1523 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil graag deelnemen aan verkoop op de designersmarkt. Dien ik hiervoor ook een ondernemingsnummer aan te vragen en te starten als ZIB? Ik verkoop mijn zelfgemaakte kleding die ik als pure hobby doe. En hoe moet je dan facturen bijhouden als er op de markt geen facturen worden opgemaakt en altijd cash wordt betaald?

4 Antwoorden 1. Mireille Coumans FM Partners Boekhoudkantoor

  Als je regelmatig deelneemt aan zo’n markten en ook regelmatig verkoopt: ja, dan ben je zelfstandige in bijberoep. Twijfel je, lees dit: http://www.unizo.be/images/res125952_2.doc

  En je houdt een kasboek bij voor de betalingen. 2. zelfstandigen.be

  Moet het geen dagontvangstenboek zijn wat Linda moet bijhouden (i.p.v. een kasboek)? 3. Linda

  Ik neem slechts tot 2x deel op die markt per jaar. Het is echt gewoon een hobby. Is het dan nog wel de moeite om zoveel registraties aan te gaan, inschrijving 77 eur, kwartaalbijdragen, zekeringsfonds. Ik vrees dat dit nog niet eens mijn kleine verkoop zou dekken. Bovendien wordt er op de markt nooit een factuur uigeschreven en altijd cash betaald. Aan wie zou ik de factuur dan moeten adresseren (facturatieadres?) , ik kan moeilijk aan elke klant naam en adres vragen als die dat niet wilt geven toch? Of dien ik dit gewoon te noteren in de kasboek? 4. zelfstandigen.be

  Een hobby is geen business. In die zin zou ik mij verder dan ook geen zorgen maken. Tenminste voor zover het blijft bij die ene of 2 keer per jaar, je geen kosten in rekening gaat brengen en je geen publiciteit voert of andere handelingen gaat stellen met het oog op het promoten van je activiteit.

  Ook al is een hobby geen business, dan nog dien je in regel te zijn met de belastingen. In die zin kun je het voorstel van Mireille volgen.


Deze vraag beantwoorden