Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Materialen later inbrengen?

Vraag van: 1352 keer bekeken Boekhouden

Ik wil dit jaar nog zelfstandige worden. Maar ik heb vorige week materiaal aangekocht (slijptol,waterpas,..). Kan ik die materialen later ook nog inbrengen? Met vriendelijke groeten...

2 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Ongetwijfeld vind je hier het antwoord op jouw vraag:

  http://www.zelfstandigen.be/kosten-voor-aanvang/ 2. SBB Accountants en Adviseurs

  U moet een belangrijk onderscheid maken tussen een investering (bijv. een bureau) en een gewone uitgave die geen investering is (bijv. aankoop van een professioneel handboek). We illustreren het onderscheid aan de hand van het volgend voorbeeld: Sandra is in het jaar 2012 afgestudeerd en start in juli 2012 als werknemer bij een ziekenhuis. Met het oog op haar latere zelfstandige praktijk koopt Sandra reeds tijdens de 2012 zomermaanden een medisch handboek en een bureau.

  Medisch handboek:
  De aankoop van een medisch handboek is in principe een gewone uitgave en geen investering. Kan Sandra deze uitgave fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start ? Dit hangt af of Sandra haar zelfstandige praktijk start in het jaar 2012 of in een later jaar. Indien ze haar praktijk nog in het jaar 2012 start dan kan ze de uitgave ‘in principe’ nog inbrengen. Waarom ‘in principe’ ? Omdat zij nog moet kunnen bewijzen dat zij die gewone uitgave heeft gedaan met het oog op het starten van haar zelfstandige praktijk en dus met het oog op het verwerven van belastbare beroepsinkomsten. Indien Sandra haar praktijk in het jaar 2013 start dan zal de fiscus de gewone uitgave fiscaal verwerpen wegens het zogenaamde ‘eenjarigheidsbeginsel’ … Het eenjarigheidsbeginsel betekent dat een gewone uitgave fiscaal slechts kan worden ingebracht indien het is gedaan tijdens hetzelfde jaar waarin de beroepsinkomsten (uit de activiteit waarop de uitgave betrekking heeft) belastbaar zijn.

  Bureau:
  De aankoop van een bureau kan beschouwd worden als een investering. Kan Sandra de investering fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start? Ja, hier maakt het niet uit of Sandra haar zelfstandige activiteit start in het jaar van aankoop van het bureau of niet. Zelfs indien zij haar activiteit start in een later jaar dan zal zij nog de investering fiscaal in mindering kunnen brengen via de zgn fiscale afschrijvingen.

  Wat indien Sandra tijdens de 2012 zomermaanden een echte investering maakt (bijv. een dokterstafel voor patiënten)? Dan geldt het eenjarigheidsbeginsel niet. Met andere woorden, Sandra zou de waarde van de investering ook vanaf het jaar 2013 mogen beginnen afschrijven …


Deze vraag beantwoorden