Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Managementvennootschap voor eigen bvba

Vraag van: 1071 keer bekeken Rechtsvorm

Kan ik een eenmanszaak oprichten die als management/administratie bedrijf fungeert voor mijn bvba en de gcv van mijn vriendin? (dacht elk 500€ per maand of zo voor planning, admin, secretariele ondersteuning,mgmt advies,...)

 

Ik wil namelijk nog wat werkzaamheden aan het huis (eigendom vriendin en mezelf) uitvoeren, zoals bv. zolder ombouwen naar slaapkamer/bureau nu kan dat enkel met prive geld aangezien beide bedrijven geen eigenaar zijn met eenmans mgmt bedrijf zou dat wel kunnen volgens mij, als alternatief zie ik IPT voorschot uit 1 of 2 van de bedrijven als optie maar ik weet niet welk vorm financieel/fiscaal het interessantste is?

1 Antwoorden  1. Carbofisc

    Eenmanszaak en eenmans-management vennootschap zijn wel 2 compleet verschillende zaken.

    Je kan een management vennootschap oprichten, en daarmee het management doen van die vennootschappen. Die is echter geen eigenaar van het gebouw. Je kan wel via een IPT voorschotten opnemen.

    Een natuurlijke persoon, zaakvoerder is echter niet BTW-plichtig. Je kan niet werken via een IPT, aangezien dit niet kan in een eenmanszaak. Dat is voorbehouden voor vennootschappen. Je verbouwing naar een slaapkamer is echter ook niet aftrekbaar, aangezien het niet gaat om een beroepsmatige slaapkamer.

    Als je zaakvoerder bent als natuurlijke persoon, en beide vennootschappen hebben een IPT, dan kan uit beide vennootschappen een voorschot worden opgenomen.


Deze vraag beantwoorden