Welkom Gast. Inloggen or Registreren

6 Antwoorden

Mag je een webshop eerst testen?

Vraag van: 1593 keer bekeken Algemeen

Beste, Ik zou graag een webshop opstarten. Maar ik zou eerst willen testen of het product wel aanslaat en zal me dus nog niet inschrijven bij het ondernemingsloket en alle andere formaliteiten. Namelijk ik maak gewoon een webshop aan met alles erop en eraan maar vermeld duidelijk dat ik het product nog niet verkoop wanneer de klant wilt afrekenen. Mag dit? Heeft U ook een idee hoeveel controle er gebeurt op (nieuwe) webshops door fiscus, overheid? Op voorbaat dank!

6 Antwoorden



  1. zaakvoerder IctDynamic

    Beste, ik vrees dat die opzet toch niet helemaal realistisch is. Als je een product aan de man wil brengen maar je communiceert in parallel dat je nog niet echt verkoopt dan vrees ik dat je aantal klanten eerder beperkt gaat zijn. Weet dat voor een jaaromzet van minder dan 1000€ je geen sociale bijdragen moet betalen (in bijberoep) maar je loopt normaal wel tegen de kosten van het opstarten aan. Besef ook dat concurrent ook de webshop wereld heel groot is. Als je een of ander product hebt dat door weinige concurrenten wordt verdeeld dan zou ik het durven riskeren maar het opzetten van een degelijke webshop vraag ook zijn tijd. Hoop dat dit antwoord wat helpt.



  2. Jef

    Bedankt al voor de snelle reactie.

    Ik begrijp dat ik veel klanten zal mislopen op deze manier maar het is bedoelt als test, hoe dan ook ik zal hier nog goed over nadenken.

    Heeft u trouwens ook een idee of er veel controle wordt gedaan naar webshops door fiscus,…?



  3. Peter De Bruyn

    Het is de fiscus onmogelijk om alle webshops in het land te controleren en dat doen ze dus ook niet. Zeker omdat er andere controlemiddelen bestaan (zoals de btw-listing of intracommunautaire aangifte).

    Wat werd bedoeld met de communicatie van de fiscus t.o.v. controle op de e-commerce in België, zijn de mensen die een handeltje opzetten via veilingsites of tweedehands websites. Daarvoor vragen ze eenvoudig de gegevens op bij de uitbaters hiervan.

    Een individuele webshop controleren, is onbegonnen werk. Maar zoals gezegd heeft de fiscus controlemogelijkheden aan de hand van documenten en het is natuurlijk ook steeds mogelijk dat iemand de fiscus tipt.



  4. Jef

    Nog eens bedankt voor de duidelijke antwoorden op mijn vragen.

    Ik heb nog één vraag.

    Wat zijn de gevolge indien men iemand pakt met een “illegale” webshop? (ter verduidelijking, dit ben ik niet van plan. Ik vraag het puur uit interesse.)



  5. zaakvoerder IctDynamic

    Dan roept Ellio een fatwah over jou uit. Hopelijk wordt humor gesmaakt want zou het echt niet weten.



  6. Peter De Bruyn

    Ingeval van een “illegale” webshop krijg je de FOD Economie over de vloer.

    Als het gaat om een “zwarte” webshop, al dan niet illegaal, krijg je de FOD Financiën over de vloer of eventueel een aanslag van ambtswege waarmee de bewijslast omgedraaid wordt. Het is dan aan jou om aan te tonen dat de ambtshalve aanslag niet klopt. Alleen zal dat moeilijk gaan zonder bewijskrachtige boekhouding.

    Als je een webshop wil testen zonder in de illegaliteit te belanden, stuur je best een berichtje naar http://www.zelfstandigen.be zij kunnen jou helpen.


Deze vraag beantwoorden