Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Loont het wel de moeite om een bijberoep te beginnen?

Vraag van: 1730 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik overweeg met mijn man een btw nr aan te vragen voor een bijberoep. Ik heb diploma bedrijfsbeheer maar mijn echtgenoot niet. Is dit voldoende om btwnr te bekomen? Wat kan je fiscaal aftrekken? Is het in deze tijd nog wel de moeite om een bijberoep te beginnen als je hoort wat je allemaal moet betalen ?

2 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw professioneel rekeningnummer bij te hebben.

  Het is dus mogelijk om de eenmanszaak op uw naam op te starten en uw man enkel in te schrijven als zelfstandig helper.
  Indien jullie een vennootschap wensen op te richten dienen jullie eerst te passeren via een boekhouder / notaris.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  Voor een netto jaarinkomen van een 3.000,00 euro bedragen de voorlopige sociale bijdragen in bijberoep +/- 160,00 euro per kwartaal.
  Indien u een vennootschap wenst op te starten dient u tevens jaarlijkse vennootschapsbijdragen te betalen maar onder bepaalde voorwaarden kan er hier een vrijstelling bekomen worden voor de eerste 3 kalenderjaren.

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.
  Voor verdere info kan u steeds contact opnemen met één van onze client advisors. Ze nodigen u graag uit voor een gratis en gepersonaliseerd advies.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl

  U kan ook steeds een kijkje nemen op onze website via volgende link indien u twijfelt om te starten.
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/idee/actie/remmen-los/ 2. zelfstandigen.be

  Het is inderdaad een dure zaak om als ZIB van start te gaan. Omdat je sociale bijdragen betaalt (waar geen rechten tegenover staan) en omdat het zelfstandig inkomen qua belastingen bovenop jouw inkomen uit loondienst komt.

  Je kunt alle kosten die nodig zijn voor het verwerven of het behouden van inkomsten, fiscaal in rekening brengen. Ingeval van investeringen, moet je ze afschrijven.

  Of het al dan niet zinvol is om te starten als zelfstandige (in bijberoep) is dus afhankelijk van situatie tot situatie…


Deze vraag beantwoorden