Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Kan ik ZIB worden tijdens interimperiode?

Vraag van: 1137 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk sinds een maand als interimkracht als pistoolspuiter, met zeker kans op vast. De werkgever heeft de reputatie zijn mensen graag lang in dienst te houden en ik vervang ook iemand die voor mij de job meer dan 9 jaar heeft uitgeoefend. De reden waarom ik er als interimkracht moet beginnen is simpelweg omdat de werkgever het te druk had om zelf kandidaten te screenen. Het nadeel is nu dat ik verplicht die minimum periode van een 80-tal werkdagen onder interimcontract moet werken, en aangezien voor de spuiter er geen volle 5 dagen werk aanwezig is, de lassers kunnen namelijk niet sneller de containers vervaardigen dan ik ze kan spuiten, is er per week 1 dag technische werkloosheid, wat tijdens mijn interimperiode dus wil zeggen dat ik stempelgerechtigd ben en ook effectief stempelgeld trek voor die dagen. Ik zat reeds een paar maanden voordien met het idee te spelen om als ZIB auto's, moto's, muren, enz te spuiten, hoofdzakelijk met airbrush, een uitgegroeide hobby, maar ook met bv een rubbercoating, carwrapping vloeibaar zeg maar. Is het nu - tijdens die interimperiode - mogelijk om als ZIB op te starten? Sorry voor de lange uitleg, maar beter duidelijk in de vraag, dan krijg je ook een beter antwoord, niet?

1 Antwoorden 1. Debby Buys - Xerius

  Beste David,

  Aangezien je 4 dagen (meer dan halftijds) per week werkt via interim, kom je in aanmerking voor het statuut van zelfstandige in bijberoep.

  Hou er echter wel rekening mee dat een werkloosheidsuitkering (technische werkloosheid) niet kan gecumuleerd worden met een zelfstandige activiteit in bijberoep. Enkel wanneer je goedkeuring krijgt van de RVA om dit te cumuleren kan je het recht op een werkloosheidsuitkering behouden.

  Alvorens iets te ondernemen, kan je dus best even contact opnemen met een plaatselijk RVA-kantoor.

  Met vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden