Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoofdberoep of bijberoep beginnen?

Vraag van: 999 keer bekeken Sociaal statuut

ik ben aant overwegen om als zelfstandige aan de slag te gaan voor een cosmeticabedrijf. Momenteel heb ik nog geen ander werk maar ik weet dan ook ni of het beter is voor mij om in hoofdberoep als zelfstandige te werken of in bijberoep (mocht ik ander werk vinden). Dit is werk waar ik gemakkelijk €15000 mee kan verdienen in een jaar. Hoe zou ik dit het beste aanpakken? Wat zijn dan mijn sociale bijdragen, hoe zit het met belastingen en welke rechten kan ik verliezen?

1 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Beste,

  Indien u geen enkel ander statuut heeft wordt het zowiezo een aansluiting in hoofdberoep.

  De sociale bijdragen voor het 1ste jaar van de zelfstandige activiteit gelinkt aan een nettojaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van 15.000,00 euro per jaar bedragen +/- 800,00 euro per kwartaal.
  Bij een dergelijk inkomen is naar te betalen bijdragen toe geen verschil meer tussen een aansluiting in hoofdberoep of een aansluiting in bijberoep.

  Indien u momenteel een uitkering krijgt gaat u best even bij de uitbetalingsinstelling ten rade m.b.t. de mogelijkheid om dit te combineren.
  Mag u dit combineren is het een aansluiting in bijberoep. Mag u dit niet combineren dan verliest u de uitkering en wordt het een aansluiting in hoofdberoep.


Deze vraag beantwoorden