Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Eenmanszaak, bvba of zelfstandig bijberoep?

Vraag van: 1479 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Wij zouden graag een loungebar opstarten maar vermits ikzelf werk als bediende was mijn vraag wat het voordeligste is: eenmanszaak, bvba of zelfstandig bijberoep?

Ik zou iemand in dienst willen nemen en na mijn werk zelf aan de slag gaan in mijn loungebar.

Wat is uw advies hierover aub?

1 Antwoorden 1. Berenod0099

  Aangezien je als eenmanszaak als natuurlijk persoon tussen de 25 a 50% belastingen gaat betalen op je volledig inkomen (van je zaak plus je inkomsten als werknemer), verhoogd met gemeentebelasting, gaat dit waarschijnlijk een pak duurder uitkomen dan een vennootschap, zeker indien je full-time werkt.

  Als vennootschap (bvba) blijven de inkomsten van je zaak gescheiden van je persoonlijke inkomen, en de belastingen zijn maximum 34%, en geen gemeentebelastingen.
  In een vennootschap betaal je ook alleen maar sociale bijdragen op wat je vennootschap aan jou uitbetaald in loon, niet op de winst die bijvoorbeeld in de vennootschap houd voor latere investeringen enz. . In een eenmanszaak is de volledige winst je loon, dus betaal je op deze volledige winst sociale bijdragen.

  Voordelen eenmanszaak (in zelfstandig bijberoep):
  – goedkoop om op te richten
  – je blijft genieten van de sociale zekerheid als werknemer (pensioen, ziekenkas, maar geen werkloosheidsuitkering meer!)
  Nadelen:
  – Je bent onbeperkt aansprakelijk met je privĂ© vermogen, dus alles wat je bezit kan aangeslproken worden bij faillissement!
  – eenvoudige boekhouding

  Voordelen vennootschap:
  – lagere maximum fiscale lasten
  – privĂ© en bedrijf blijven gescheiden bij faillissement
  – Gemakkelijk over te dragen naar een eventuele koper van uw zaak.

  Nadelen:
  – Duur om op te richten, substantieel startkapitaal vereist.
  – complexere boekhouding vereist (dubbele)

  Misschien zou voor uw plan een starters bvba wel interessant kunnen zijn, geen start kapitaal vereisten (minimum 1 Euro), en voor een lounge is het voor de klant niet belangrijk te weten dat er misschien geen kapitaal is!


Deze vraag beantwoorden