Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Commanditaire vennootschap oprichten

Vraag van: 2174 keer bekeken Rechtsvorm

Ik wil ambulante verkoop doen en hiervoor een commanditaire vennootschap oprichten. Dit aangezien de beperkte middelen die ik heb (ik heb dus geen startkapitaal van 18600 euro voor een bvba). Is dit een goede keuze voor mij? Ik als vennoot en mijn vrouw als stille vennoot. Mag dat? Wat zou het me kosten voor de statuten te laten opmaken? Het gaat om snackfood  op markten en openbare plaatsen, bedankt voor alle inlichtingen die mij kunnen verder helpen.  

1 Antwoorden



  1. An Govaerts - Xerius

    Beste Marcel,

    Voor de oprichting van uw vennootschap en de oprichtingskosten (oprichtingsakte, beginkapitaal,…) hiervan, dien ik u door te verwijzen naar een boekhouder. Wel kan u op onze website een overzicht terugvinden van de verschillende vennootschapsvormen.

    Voor de stappen voor de oprichting van uw vennootschap, kan ik u ook doorverwijzen naar dit stappenplan.

    Als u benoemd bent tot zaakvoerder of u bent werkend vennoot (dit wil zeggen dat u aandelen heeft en activiteiten uitoefent in de vennootschap) dient u aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

    Een stille vennoot heeft enkel aandelen, en geen activiteiten in de vennootschap. Bijgevolg dient deze niet aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De uitzondering op een stille vennoot is de vennootschapsvorm vof. In een vennootschap onder firma (VOF) bezitten alle vennoten de hoedanigheid van handelaar en zijn op hun persoonlijk vermogen hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de verbintenissen van de vennootschap. Iedere vennoot heeft in principe de macht om de vennootschap te besturen. De vennoten van een VOF zijn dus allen werkend vennoot en bijgevolg steeds verzekeringsplichtig in het sociaal statuut.

    Voor uw aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds is het vooral belangrijk om na te gaan of u al dan niet kan aansluiten in bijberoep.
    Want als u geen gelijkwaardig statuut (minstens 50% loontrekkende activiteiten, minstens 60% loontrekkende activiteiten als vastbenoemde leerkracht en /of voldoende vervangingsinkomsten) heeft, dient u aan te sluiten in hoofdberoep.

    De kosten die u heeft aan sociale bijdragen kan u terugvinden op ons barema.

    De bijkomende kosten voor een kaart voor machtiging ambulante handel: 150 euro voor de zaakvoerder of oprichter eenmanszaak. Deze is altijd vereist ook al staat u niet zelf op de markt. En 100 euro voor personeel, werkend vennoten of helpers.

    Met vriendelijke groeten,

    An Govaerts
    Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
    Xerius


Deze vraag beantwoorden