Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Belastingvrij bedrag voor een freelancer in bijberoep?

Vraag van: 1695 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben freelance lesgever bij een taal-en business school waar men vroeger een bediendenstatuut had en nu nog alleen onder een zelfstandigen statuut wordt aangeworven. Ik heb helemaal niet veel lesuren en op zeer onregelmatige basis, naargelang de vraag en naargelang mijn beschikbaarheden. Ik heb al een paar jaar geen les meer gegeven, maar zit nog steeds onder contract dwz als ik wil, geven ze mij een opdracht en kan ik nog kiezen. Ik heb daarnaast geen beroepsactiviteiten meer. Nu zou ik graag terug een paar uur per maand geven. Ben bijna 57 jaar en doe dit om nog bij te blijven. Ben ook financieel ten laste van mijn echtgenoot. Ik had graag geweten hoeveel men mag verdienen op jaarbasis, zonder belastingen te moeten betalen. Volgens het instituut moet ik zelf de sociale lasten dragen, wat eigenlijk door mijn echtgenoot al gedaan wordt, gezien ik "te zijnen laste" ben. Graag advies over wat te doen en niet te doen eventueel. Met beste dank bij voorbaat en vriendelijke groeten.  

1 Antwoorden  1. Mireille Coumans FM Partners Boekhoudkantoor

    Je kan nooit ten laste van je echtgenoot zijn, wel bestaat het “huwelijksquotient”. Als jij minder dan 30% van het totale gezinsinkomen verdient, wordt het huwelijksquotient toegepast. Dit betekent dat het gedeelte in de hoogste schijf van je partner naar jou gaat (met een maximum van 9.470,-) met als gevolg dat i.p.v. het hogere belastingtarief, een laag wordt toegepast en jouw belastingvrije som. Een voordeel dus. Dus blijf dan in ieder geval onder die 30%. Hier is een link voor een simulatie belastingberekening:

    http://ccff02.minfin.fgov.be/taxcalc/app/anonymous/public/calcbox/home.do

    Wat de sociale lasten betreft, misschien kan dat in de vorm van occassionele beroepsactiviteiten, dan zouden die vrij van sociale lasten zijn. Dat is een feiten kwestie, anders worden het sociale bijdragen in hoofberoep. Als beschouwd als occassioneel, dan worden de inkomsten afzonderlijk aan 33% belast, tenzij bovenstaande volgens de progressieve belasting gunstiger is, dan wordt dat automatisch toegepast.

    Doe eens een simulatie, zou ik zeggen, succes!


Deze vraag beantwoorden