Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Aansprakelijkheidsverzekering voor IT’ers

Vraag van: 6953 keer bekeken Rechtsvorm

Hallo,

Ik ben sinds 2011 zelfstandig IT'er in bijberoep, draai brutowinst van +/-7000€.

Nu is er een partner die samen met mij een BVBA zou willen starten om mijn activiteiten in onder te brengen. Zijn hoofdbezorgdheid is de aansprakelijkheid.

Maar ik ben van mening dat mijn winst een acuter probleem zou kunnen zijn om een BVBA op te starten,  en draaiende te houden, dan de mogelijke risico's waarbij de aansprakelijkheid een probleem zou kunnen worden.

Collega's die ook zelfstandig zijn in bijberoep vertellen me dat die aansprakelijkheid voor mij als IT'er kan worden beperkt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maar die partner beweert dat die voor IT'ers niet zou bestaan (dan vooral het aspecten verlies van data en fouten mbt security waardoor gegevens publiek zouden kunnen worden).

Wie heeft er nu gelijk, mijn collega's of de partner?

En is het onder deze omstandigheden zinvol om een vennootschap op te richten?

Alvast bedankt voor de feedback.

5 Antwoorden 1. Peter De Bruyn

  Dag Andy

  Startersforum kent een aantal ervaren partners die onze startersvragen van een deskundig antwoord voorzien. Onder hen bevindt zich (momenteel) geen verzekeraar. Daarom heb ik m.b.t. jouw vraag enkele freelancers gevraagd om te reageren. Je vindt hun antwoorden hieronder terug.

  Johnny: “Ik heb, toen ik mijn bvba startte enkele jaren geleden, de vraag ook aan mijn verzekeringsagent gesteld en hij verklaarde mij dat dit een zeer grote kost met zich meebrengt. Trouwens, voor welk bedrag ga je je verzekeren? 1milj euro? 100 milj euro? 10000 euro? En voor ieder bedrijf/klant is dit anders. Ik kan me voorstellen dat de impact ivm persoonsgegevens voor een Bel-20 firma net iets meer is dan dat voor de slager om de hoek.”

  Luc: “In België is het inderdaad onder de klassieke Belgische verzekeraars (bijna) niet mogelijk om zo’n verzekering af te sluiten. Deze zien de risico’s voor IT consultants redelijk apocalyptische van aard.

  Anders is het gesteld bvb in de UK. Daar is het normaal dat je contractueel verplicht wordt een ICT consultancy beroepsaansprakelijkheid af te sluiten voor een zeker bedrag.
  Daarom worden deze ook als standaard polissen aangeboden expliciet onder “aansprakelijkheidsverzekering voor ICT dienstverleners”. Dit is an “Error & Omission/ Professional liability insurance”.

  De reden waarom zo’n polis in de UK voor de hand liggend is komt allicht vanuit het Angelsaksisch (rechts)systeem. Soit.

  Bij Chartis België (Gent) bvb kan men zo’n Profession Guard / “aansprakelijkheidsverzekering voor ICT dienstverleners” afsluiten. In functie van de te verzekeren bedragen & franchise worden de premies gedefinieerd.

  Deze verzekeringen bevatten dan tevens ook je “burgerlijke aansprakelijkheid uitbating” en rechtsbijstand, wat bij de klassiek verzekeringmaatschappijen wel te verzekeren valt.

  Om een voorbeeld te geven, voor 250k beroepsaansprakelijkheid + 1.250m€ BA uitbating + rechtsbijstand zal de premie rond 1000 € liggen. Dus ongeveer 700 euro voor de beroepsaansprakelijkheid zelf.” 2. Guy

  Peter,

  Bedankt voor de info m.b.t. de beroepsaansprakelijkheidverzekering.

  Ik blijf nog enkel met de vraag zitten of het met de inkomsten die ik vandaag uit mijn bijberoep haal, zinvol is om enkel omwille van de aansprakelijkheid een BVBA op te starten. 3. Peter De Bruyn

  Zou het kunnen dat hier sprake is van enig misverstand m.b.t. het begrip aansprakelijkheid, Guy?

  Die ontstaat immers in verschillende gedaantes. Bijvoorbeeld jouw persoonlijke aansprakelijkheid als bestuurder, je beroepsaansprakelijkheid of de contractuele aansprakelijkheid. Met het oprichten van een vennootschap, scheid je jouw privé-vermogen van het vennootschapskapitaal. Het is niet zo dat daardoor plots alle risico’s ingedekt zijn.

  Misschien heb je iets aan deze uitgave > http://www.zwebshop.be/aansprakelijk-of-niet.php

  of gewoon een professional contacteren via http://www.adviesplein.be 4. Guy

  Hallo Peter,

  Ik ben me zeer zeker bewust dat een vennootschap het risico niet mitigeert. De bezorgdheid is vooral dat als zich een calamiteit voordoet (b.v. gegevensverlies) de klant me zonder een verzekering persoonlijk financieel ten gronde kan richten, daar waar bij een vennootschap mijn persoonlijke financiën beter beschermd zouden zijn.

  Mijn recentste vraag had dan ook eerder tot doel duidelijkheid te scheppen in het volgende: is het gezien mijn beperkte inkomsten uit mijn bijberoep (eerste jaar kleine winst, vorig jaar klein verlies), zinvol enkel om mijn persoonlijke aansprakelijkheid te beperken een vennootschap op te richten. 5. Steven

  Hallo,

  ik heb hetzelfde probleem.
  Ik ga ook aan de slag als IT Consultant met een eigen BVBA.
  In mijn contract met een recruteringsbedrijf in de UK staat dat ik verplicht ben om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. (professional indemnity insurance certificate required).

  Wat voor mij echter nog niet 100% duidelijk is:
  Indien je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt en een klant je aanklaagt wegen geleden schade door een professionele fout van jezelf als consultant, ben je dan enkel aansprakelijk met het vermogen van de BVBA of ben je in zo’n geval toch nog aansprakelijk met je privé vermogen?


Deze vraag beantwoorden