Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Aankoop buiten Europa – verkoop in België

Vraag van: 1148 keer bekeken , ,
Boekhouden

Ik ben zelfstandige in bijberoep.

Ik koop een product (een online service die draait op servers in Amerika). Ik betaal geen BTW, heb dus geen BTW factuur, aangezien het bedrijf geen activiteiten in Europa uitoefent.

Op dit product (dienst eigenlijk) heb ik 20% korting als "authorized reseller" (geautoriseerde doorverkoper).

Dit product kan iedereen ook rechtstreeks kopen online van de leverancier, weliswaar dan zonder de 20% korting (en ook zonder BTW factuur).

Ik verkoop nu dit product verder, dus als Belgische ondernemer die een dienst doorverkoopt aan een Belgische klant moet ik 21% BTW aanrekenen, alsof ikzelf die dienst zou verlenen.

Dus ik moet nu duurder verkopen dan de leverancier, want anders zou ik, zelfs na mijn korting als dealer, er niets aan verdienen aangezien ik de ontvangen BTW moet doorstorten, en ik zelf geen BTW factuur heb gekregen bij aankoop om te recupereren!

Indien ik aan een andere BTW plichtige verkoop kan ik argumenteren dat hij bij mij de BTW zelf weer kan recupereren, en hij dus rechtstreeks bij de leverancier niet goedkoper af is aangezien hij daar geen BTW kan recupereren (wegens geen BTW factuur).

Maar dit gaat dus niet op indien ik aan een particulier verkoop. Verkoop ik aan exact dezelfde prijs dan de leverancier, dan verlies ik op het einde van de rit op mijn verkoop daar ik 21% BTW moet doorstorten, maar slechts 20% dealerkorting heb.

Is mijn logica hier correct?

Het probleem ligt uiteraard in het feit dat iedereen, in tegenstelling tot een fysiek goed, waar je bij importeren de BTW moet betalen (zowel particulieren als handelaars), je dit bij "online" services/diensten niet moet doen.

Of is er in de BTW wetgeving voor zulke situaties een regeling bestaande waar ik (hopelijk nog) niet van af weet?

1 Antwoorden  1. Carbofisc

    Waarom zou je geen BTW moeten betalen op je online services????
    Je bent wel degelijk BTW verschuldigd op de aankoop, maar die zal niet op je factuur vermeld staan.

    Nu, de wetgeving daarover wordt gewijzigd vanaf 1/1/2015, en zullen de buitenlandse operatoren ook BTW moeten aanrekenen van de landen van hun klanten.
    Zoek maar eens op “uniek loket BTW”


Deze vraag beantwoorden